Veehouderij zet eerste stappen om resistentie antobiotica terug te dringen

Array

Als bacterien vaak in aanraking komen met antibiotica kunnen ze ongevoelig worden voor deze geneesmiddelen. Oftewel: bacterien worden resistent. De afgelopen tien jaar steeg het antibioticagebruik in de veehouderij met 55%. Tegelijkertijd groeide bij koeien, varkens en kippen ook het aantal besmettingen met resistente bacterien. Dit vormt een gevaar voor de gezondheid van mensen en dieren, omdat het ertoe kan leiden dat bacteriele infecties steeds slechter te behandelen zijn. Het kabinet wil daarom zorgen voor een vermindering van het antibioticagebruik.

Ministers Gerda Verburg van Landbouw en Ab Klink van Volksgezondheid overwegen een verbod op gebruik van de modernste groepen antibiotica in de intensieve veehouderij. Steeds meer bacterien worden resistent met het gevaar dat op termijn ook ernstige infecties bij mensen niet goed meer te behandelen zijn. De ministers overwegen de nieuwste groepen antibiotica daarom te reserveren voor mensen. Het gaat hierbij om de derde en vierde generatie cefalosporinen. Met name in de pluimveesector wordt dit middel ook op grote schaal preventief gebruikt, terwijl het volgens deskundigen vaak niet nodig is. Voortuitlopend op een eventueel verbod van de nieuwste groepen antibiotica heeft de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde besloten cefalosporinen niet langer te gebruiken in de pluimveesector.  Deze aanbeveling van de KNMvD is overigens geen garantie dat de middelen nergens meer gebruikt worden.

MRSA-bacterie
In 2005 werd in varkens massaal (circa 40%) ‘dierhouderij gerelateerde MRSA’ aangetroffen. Deze MRSA-bacterie (Methicilline Resistente Staphylococcus aureus) is ongevoelig voor behandeling met de meeste antibiotica. Dezelfde bacterie werd ook in verhoogde mate (23%) vastgesteld bij Nederlandse varkenshouders. De MRSA-bacterie kan bij verminderde afweer, bijvoorbeeld door een operatie of specifieke medicatie, zowel bij mens als bij dier een infectie veroorzaken.

Antibioticabehandeling
Het antibioticagebruik in de veehouderij is hoog, met name bij de vleesproductie. Om in deze sector winstgevend te zijn, moeten dieren gezond zijn en optimaal groeien. Het gebruik van antibiotica is een financieel aantrekkelijke oplossing. De kosten voor de medicijnen zijn lager dan mogelijke schade door ziekteproblemen. Ook is in de veehouderij sprake van een toenemende schaalvergroting. Daardoor neemt de individuele zorg per dier af. Veehouders moeten hun dieren dan vaker uit voorzorg een antibioticakuur toedienen.

Transparantie
Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vindt het vooral belangrijk dat er transparantie is over het gebruik van antibiotica. De gebruikscijfers moeten volgens haar openbaar zijn. Op verzoek deed het Landbouw-Economisch Instituut onderzoek naar de mogelijkheden en kosten van een centrale registratie. Uit het onderzoeksrapport van mei 2008 bleek dat een centraal register alleen gerealiseerd kan worden door de overheid. Brochures en artikelen in vakbladen moeten het bewustzijn van de risico’s van antibioticagebruik vergroten.

Convenant
Op 3 december 2008 ondertekenden verschillende partijen uit de dierhouderij het ‘Convenant Antibioticaresistentie Dierhouderij’. In dit convenant staan afspraken om te zorgen voor een vermindering van het antibioticagebruik. De afspraken gelden voor melk- en vleeskoeien, vleesvarkens, -kuikens en – kalveren.  Eén van de afspraken is de één op één relatie tussen veehouder en dierenarts. Veehouders mogen voortaan slechts met één arts samenwerken, zodat er meer duidelijkheid is over het medicijngebruik.

Stukken

  • Brief van de minister van LNV, d.d. 13 februari 2009, met de rapportage van LEI Wageningen UR over het gebruik van antibiotica in de Nederlandse veehouderij in 2007
  • Brief van de minister van LNV, d.d. 8 december 2008,  ter aanbieding van het Convenant antibioticaresistentie dierhouderij , met reactie minister (Kamerstuk 29683 nr. 22)
  • Brief van de minister van LNV, d.d. 17 januari 2007, over de MRSA-problematiek met bijlage (Kamerstuk 29683 nr. 11)
  • Brief van de minister van LNV, d.d 17 december 2007, over de aanpak van Methicilline Resistente Staphylococcus aureus (MRSA) (Kamerstuk 29683 nr. 16)
  • Brief van de minister van LNV, d.d. 30 juni 2008, over het LEI-rapport ‘Centrale registratie van diergeneesmiddelengebruik; een verkennende studie’ (Kamerstuk 28286 nr. 221)

Bron: LNV & VWS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen