Prijs uitgeloofd voor goed voorstel over integrale bekostiging

Array

In Nederland bestaat, zwart wit gezegd, een traditie dat het ministerie van VWS of de NZA een financiele regeling bedenkt en voorlegt aan het middenveld zoals beroepsorganisaties, adviesorganen en werkgevers-in-de-zorgorganisaties. Die zijn dan meestal tegen en reageren met een ja-maarreactie.  Daarna stelt VWS of NZA de bekostiging bij en voert die toch in.

Aan deze vorm van beleidsvoorbereiding kleeft ten eerste het bezwaar dat degenen met het meeste verstand van een sector pas laat worden ingeschakeld en dan nog alleen maar via hun landelijke organisatie. Het tweede bezwaar is, dat VWS of NZA het nooit eens goed doen en altijd de gebeten hond zijn.

Om de creativiteit en expertise in het veld te mobiliseren heeft prof.dr. Guus Schrijvers op 4 maart tijdens een voordracht voor leidinggevenden in de eerstelijn te Den Haag (zie ook het bericht hierboven) een prijs uitgeloofd. Die gaat naar degene die een goed voorstel van twee A-4 opschrijft voor de bekostiging van samenhangende ketenzorg voor chronisch zieken. Dit onderwerp is hoogst actueel onder de namen keten-DBC en integrale bekostiging van zorgprogramma’s voor mensen met diabetes, COPD, CVR en hartfalen.

VWS en NZA bereiden deze maanden een voorstel voor en ontmoeten weerstanden van diverse koepelorganisaties. De genoemde prijs gaat naar het voorstel dat het beste

1. de kwaliteit van zorg aan chronische zieken te bevordert
2. stimuleert tot doelmatigheid in de zorg door voorkoming van bureaucratie, dubbel werk en ziekenhuisopnamen
3. binnen bestaande wet- en regelgeving is in te voeren
4. de keuzevrijheid van chronische zieken respecteert.

De jury voor de prijs bestaat uit de Leidse hoogleraar sociale geneeskunde Barend Middelkoop en Guus Schrijvers. De prijs bestaat uit:

a. eeuwige roem
b. het doorsturen van het voorstel naar VWS en NZA met een positieve aanbeveling
c. publicatie ervan via deze Nieuwsbrief en
d. een bedrag van 500 euro.

Niet alleen lezers uit de Haagse eerstelijn mogen meedoen. Iedereen met een goed idee kan meedingen. U stuurt uw voorstel uiterlijk 1 april in bij Annet Esser, de secretaresse van Schrijvers. Zij heeft als emailadres [email protected]

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen