Reumadag Maasstad Ziekenhuis opnieuw groot succes

Array

Circa 800 mensen met reuma bezochten zaterdag 6 maart in het Topsportcentrum naast De Kuip het evenement Reuma in Beweging, georganiseerd door de reumatologen van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Ze namen deel aan talrijke sportworkshops, zoals aikido, zhineng qigong, badminton en volleybal.

De reumatologen organiseerden het evenement alweer voor de derde keer omdat zij het belangrijk vinden dat reumapatienten in beweging komen. Tijdens Reuma in Beweging kunnen bezoekers gratis kennis maken met diverse sporten.

Uit onderzoek blijkt dat vier van de tien reumapatienten te weinig beweegt. Een op de tien beweegt zelfs helemaal niet. Sporten bevordert echter het welbevinden van reumapatienten en vermindert de nadelige gevolgen van hun ziekte. Ook vermindert beweging het risico op hart- en vaatziekten, een aandoening waarop reumapatient dikwijls een verhoogd risico hebben.

In Nederland lijden 2,3 miljoen mensen aan één van de 130 verschillende vormen van reuma. Tweederde van hen is jonger dan 65 jaar. Omdat zoveel mensen jonger dan 65 jaar zijn, was een bijkomend thema dit jaar voor het eerst Reuma en Werk. Een medewerker van het UWV kwam vertellen over de rechten van werknemers en plichten van werkgevers. Circa 67 procent van de werkende reumapatienten blijkt op het werk te verzwijgen dat ze reuma hebben uit angst hun baan te verliezen. Ook houden ze hun ziekte geheim omdat ze vrezen hun collega’s extra te belasten.

Medewerkers van het Maasstad ziekenhuis tekenden na afloop veel enthousiaste reacties op van bezoekers, die het evenement verlieten met goed gevulde goodie bags, bemachtigd op de informatiemarkt. Volgend jaar weer?, was een veelgehoorde vraag. De reumatologen konden hen verzekeren: oktober 2010 gaan de deuren van het Topsportcentrum weer open voor de vierde editie. De Reuma in Beweging van afgelopen weekend had immers al in oktober 2009 zullen plaats vinden. Het evenement werd toen echter in verband met de Mexicaanse griep uitgesteld.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen