ZonMW opent onderzoeksprogramma over verloskunde

De kwaliteit van de acute verloskunde in Nederland laat te wensen over. Dat is de conclusie van een recent rapport van de Nijmeegse hoogleraar sociale geneeskunde Koos van der Velden. Er spelen twee medisch organisatorische problemen. Ten eerste werken eerstelijnsverloskundigen te weinig samen met die in de ziekenhuizen. Ten tweede lukt het vele ziekenhuizen niet om buiten kantoortijd binnen een kwartier na aankomst van een ambulance bijvoorbeeld een keizersnede uit te voeren. Want veelal moeten eerst een gynaecoloog, anesthesist of kinderarts van hun huisadres worden opgeroepen.

Rond onder meer deze twee onderwerpen gaat  ZonMw een onderzoeksprogramma openen in de zomer, zo hoor ik van verschillende kanten. Het ontwerpen van interventies om beide problemen kleiner te maken is in de studeerkamer eenvoudig. In de dichtbevolkte gebieden is concentratie het antwoord. Niet alle ziekenhuizen in een grote stad hoeven buiten kantoortijd open te staan voor acute obstetrie.

In dunbevolkte gebieden zijn eerstelijnsverloskundige centra zoals in Roosendaal de oplossing, ook al gaat dan ten koste van het echte thuis- bevallen. Maar deze oplossingen zijn geschreven in studeerkamertaal. De werkelijkheid is, dat acute obstetrie een visitekaartje is van een ziekenhuis. En wie dat kwijt raakt, verliest ook al gauw de kindergeneeskunde. En marktwerking kan men grotendeels vergeten bij concentratie van het aanbod van acute verloskundige zorg.

Het Julius Centrum en ook andere onderzoeksinstituten willen graag helpen bij het evalueren en adviseren bij innovaties  in de acute obstetrie. Als u van plan bent een voorstel in te dienen bij genoemd ZonMw programma,begin dan alvast met nadenken over een innovatie. En laat u begeleiden door het Julius Centrum of  door anderen. Wilt u het genoemde rapport van Van der Velden lezen? Klik dan hier. Wilt u met collega’s van gedachten wisselen over innovaties in de acute obstetrie? Kom dan naar de Juliuscongressen over ketenzorg (over onder meer de samenwerking tussen eerstelijnsverloskundigen en gynaecologen) op 2 juli en over spoedzorg op 17 september (over onder meer acute obstetrie buiten kantoortijd).

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen