Gerichte therapie voor de behandeling van leukemie

Array

Rijksuniversiteit Groningen
Targeted apoptosis induction in hemato-oncology
Datum: 17 maart 2010
Promotie: dhr. B. ten Cate, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Targeted apoptosis induction in hemato-oncology
Promotor(s): prof.dr. L.F.M.H. de Leij
Faculteit: Medische Wetenschappen

Sommige vormen van leukemie zijn tegenwoordig goed te genezen, andere vormen niet of heel moeizaam. Dit komt doordat kankercellen resistent worden tijdens of na de behandeling, maar ook door de ernstige bijwerkingen veroorzaakt door de behandeling zelf.

Het promotieonderzoek van Bram ten Cate had als doel om nieuwe therapieen te ontwikkelen die specifiek gericht zijn op leukemiecellen, terwijl gezonde cellen ongemoeid werden gelaten. Ten Cate gebruikte hiervoor twee lichaamseigen eiwitten die kankercellen kunnen doden. Deze eiwitten, TRAIL en FasL genaamd, koppelde hij aan een antilichaamfragment die leukemiecellen kan herkennen en vervolgens kan binden. Hierdoor ontstonden fusie-eiwitten die als een soort geleideraket werken.

Ten Cate onderzocht de werking van diverse fusie-eiwitten in het laboratorium tegen verschillende soorten leukemiecellen, waaronder die van leukemiepatienten. De fusie-eiwitten konden inderdaad de leukemiecellen doden zonder gezonde cellen te beschadigen. Bovendien kunnen reeds beschikbare therapieen, zoals chemotherapie, de activiteit van het fusie-eiwit verder versterken.

Een volgende stap is om de activiteit van de fusie-eiwitten en de eventuele bijwerkingen in complexere modellen verder te onderzoeken.

Bram ten Cate (Hattem, 1981) studeerde medische biologie in Groningen. Hij verrichte zijn onderzoek, gefinancierd door KWF Kankerbestrijding, aan de afdeling Medische Biologie van het UMCG en binnen de onderzoeksschool GUIDE. Sinds 1 juli 2009 werkt hij als Scientist QC bij DSM Biologics.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen