Prof. dr. Carl Figdor haalt apparatuursubsidie binnen

0
198

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft prof. dr. Carl Figdor een subsidie van 588.000 euro toegekend voor de aanschaf van een Atomic Force Microscoop. Figdor is als immunoloog verbonden aan het Nijmegen Centre for Moleculair Life Sciences van het UMC St Radboud. Met de microscoop kan hij geavanceerd onderzoek doen naar ‘mechanotransductie’.

Figdor: ‘Mechanotransductie is een celbiologisch proces dat beschrijft hoe een cel reageert op zijn directe omgeving wanneer er krachten op de cel worden uitgeoefend. In de medische wetenschap speelt dit een rol in de weefseltechnologie, bij uitzaaiing van kanker, of in het immuunsysteem. Met behulp van de Atomic Force Microscoop kunnen we deze krachten op één enkele levende cel meten. Daarvoor brengen we de krachten op gecontroleerde wijze in contact met een cel, of met een oppervlak waarmee de cel een interactie aangaat. De microscoop maakt dan de celbiologische processen zichtbaar die hiervan het gevolg zijn.

Uiteindelijk hopen we hiermee inzicht te krijgen in de moleculaire processen van cellen. En dat heeft weer tot gevolg dat we een stapje dichter bij preventie en afdoende behandeling van tumoren komen’.

NWO
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek kent subsidies toe aan onderzoekers voor aanschaf van apparatuur, het opzetten van dataverzamelingen en het maken van software en bibliografieen.

Veel onderzoekers zijn voor hun werk afhankelijk van grote apparaten, dataverzamelingen en nieuwe software. NWO financiert grote voorzieningen die voor individuele groepen vaak te duur zijn. Deze voorzieningen zijn noodzakelijk om de positie van de Nederlandse wetenschap veilig te stellen. Dankzij de investeringen van NWO kunnen wetenschappers uit heel Nederland gebruik maken van zeer geavanceerde en uitgebreide onderzoeksvoorzieningen. Dit jaar kende NWO in totaal 10 miljoen euro toe.

Bron: UMC St. Radboud