Hulde aan hematoloog Marc Boogaerts

Op zaterdag 6 maart brachten bestuursleden, artsen, professoren en medewerkers van K.U.Leuven en UZ Leuven hulde aan professor Marc Boogaerts, die met emeritaat gaat. Marc Boogaerts is een autoriteit in het domein van hematologie en van stamcelonderzoek. Hij is in Vlaanderen vooral bekend als oprichter van de Leuvense Navelstrengbloedbank en van het Leuvens Kankerinstituut (LKI). Marc Boogaerts is een geengageerd arts en een groot voorvechter van de belangen van de patient.

Marc Boogaerts (1950) studeerde aan de K.U.Leuven en specialiseerde zich in de inwendige geneeskunde en de hematologie. Zijn onderzoekscarrière begon aan de University of Minnesota in 1979-1980. Bij zijn terugkeer in Leuven nam hij het domein van de klinische hematologie voor zijn rekening. Hij combineerde klinisch werk met wetenschappelijk onderzoek. In 1993 werd hij hoofd van de Afdeling Hematologie aan de K.U.Leuven.

Als wetenschapper was Marc Boogaerts nauw betrokken bij een aantal revolutionaire ontwikkelingen. Beenmergtransplantaties, celgroeifactoren en stamceltherapie vonden hun oorsprong in de hematologie. Al snel besefte hij de waarde van stamcellen voor andere, niet-hematologische aandoeningen. Boogaerts trok veelbelovende onderzoekers aan uit binnen- en buitenland zodat Leuven hierin een voortrekkersrol kon spelen. In 2005 was hij samen met Catherine Verfaillie grondlegger van het Stem Cell Institute Leuven (SKIL).

Marc Boogaerts is ook een arts in hart en nieren. Gedurende zijn hele loopbaan stonden de patienten centraal: hij wilde leren van zijn patienten, voor zijn patienten. In het gevecht tegen levensbedreigende ziekten schonk hij veel aandacht aan het algemeen welzijn van de patient. Hij toonde een grote persoonlijke betrokkenheid en had aandacht voor de sociale gevolgen van het ziekteproces voor de patient en zijn familie. Met de oprichting van de vzw Sofhea, het Sociaal Fonds voor Hematologische Aandoeningen, ging hij een publiek engagement aan. Met zijn heldere uiteenzettingen en duidelijke standpunten maakte Boogaerts indruk op het grote publiek en op de politieke wereld.

Onder zijn bezielende leiding kon het UZ Gasthuisberg één van ‘s werelds grootste navelstrengbloedbanken aanleggen waardoor vele patienten – en vooral jonge patientjes – een nieuwe kans op genezing kregen. Samen met collega’s-gynaecologen voerde hij actief campagne om aanstaande moeders te overtuigen om navelstrengbloed af te staan, als ‘bron van leven’. Hij toonde zich een gedreven tegenstander van bedrijven die deze ‘navelstrengbloedjes’ wilden commercialiseren.

Boogaerts lag ook aan de basis van het Leuvens Kankerinstituut (LKI, 2005), een multidisciplinair instituut dat Leuvense specialisten en oncologen verenigt om voor de patienten het beste mogelijke behandelingstraject te kunnen uittekenen.

Professor Boogaerts was een briljant en inspirerend lesgever voor duizenden studenten Geneeskunde. Hij begeleidde tientallen doctoraatsstudenten en was mentor van honderden jonge fellows en assistenten. Hij is auteur of co-auteur van meer dan 250 wetenschappelijke publicaties. Boogaerts zetelde in tal van nationale en internationale organisaties. Van 2000 tot 2004 was hij voorzitter van de Belgian Hematological Society (BHS). In 2006 werd hij bestuurslid van het VLK. Sinds 2005 maakt hij ook deel uit van het Directiecomité van UZ Leuven.

Marc Boogaerts blijft ook na zijn emeritaat betrokken bij zijn Alma Mater. Hij blijft voorzitter van het LKI en zal zijn schouders zetten onder de fondsenwerving voor het wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit.

Bron: K.U.Leuven

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen