Kamer: prestatiebekostiging controversieel

Kapitaallasten
De Kamer wil wel met de minister in gesprek over de kapitaallastenproblematiek. Verschillende Kamerleden, onder wie Eelke van der Veen (PvdA) en Halbe Zijlstra (VVD), gaven tijdens de procedurevergadering aan dat een aantal ziekenhuizen momenteel grote problemen ondervinden doordat er geen duidelijkheid is over een overgangsregeling. De Kamer wil daarvoor op korte termijn een oplossing. Het wachten is op een brief van de minister.

Standpunt NVZ
De NVZ is verbijsterd over het feit dat het kabinet geen verdere stappen kan zetten op het gebied van prestatiebekostiging. De brancheorganisatie had er bij de Kamer op aangedrongen het onderwerp als niet-controversieel te verklaren. De ervaringen van de afgelopen jaren laten zien dat prestatiebekostiging in de ziekenhuizen goed werkt. Nu de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zich deze week opnieuw positief heeft uitgelaten over de werking van vrije prijsvorming in de ziekenhuiszorg, had de NVZ sterk gepleit voor uitbreiding van het B-segment naar 50 procent.

Dat de Kamer opnieuw aandacht heeft gevraagd voor de kapitaallastensystematiek, is van belang voor de ziekenhuizen die nu in zwaar weer verkeren. Een adequate overgangsregeling die dit al jaren slepende probleem oplost, is absoluut noodzakelijk. Maar tegelijkertijd moet er een oplossing komen voor de afwaarderingsproblematiek waarmee álle NVZ-leden bij het opstellen van hun jaarrekening over 2009 te maken hebben. De NVZ zal dit de komende tijd nadrukkelijk onder de aandacht van de politiek en de betrokken ministeries brengen.

Andere onderwerpen
Door de demissionaire status zijn ook andere onderwerpen die de komende maanden in de Kamer aan bod zouden komen, controversieel verklaard. Dat geldt onder meer voor een (overigens nog niet verstuurde) reactie van het kabinet op het recente rapport over zwangerschap en geboorte, voor versterking van clientenraden in de Wet Clientenrechten Zorg en voor het onderwerp orgaandonatie. Verschillende geplande AO’s gaan wel door. Zo spreekt de Kamer op 31 maart over kwaliteitszorg (met name veiligheidsnormen) en op 13 april over arbeidsmarktbeleid.

Bron: NVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen