Mike Boddé overwon zijn depressie door antidepressiva

Array

Een cabaretier met een depressie: je zou bijna denken dat het een grap is. Maar de depressie die Mike Boddé begin jaren negentig overviel, was beslist niet om te lachen. De allesverlammende ziekte dwong hem zijn samenwerking met Thomas van Luyn stop te zetten en zijn hele leven kwam in het teken te staan van de vraag: wat gebeurt er in godsnaam met me, en hoe word ik weer beter?

In Pil doet Boddé op zijn volstrekt authentieke manier verslag van deze gitzwarte periode in zijn leven, waarin ook nog eens zijn broer stierf aan kanker. Een boek over een totaal verlies van zelfcontrole, maar uiteindelijk ook over de helende kracht van humor en de farmaceutische industrie. Een verhaal dat Boddé móést vertellen, voor mensen met een depressie en hun omgeving: ‘Als ik destijds zo’n boek had gehad, zou ik eerder uit die depressie zijn gekomen.’ En als hij die pil niet had gehad, dan had hij, naar eigen zeggen, nu niet zijn boek kunnen presenterenEen boek wat je zelfs al ben je geen echte lezer bijna in één keer MOET uitlezen. Het hele circuit alternatieve-genezers komt ook in sneltreinvaart voorbij.

Mike was moe, futloos en negatief. Gelukkig was hij vaak te moe om negatief te zijn, want hij kon de hele dag door slapen. De eerste arts die hij bezocht, dacht dat hij een depressie had, maar kwam uiteindelijk tot de conclusie dat Mike ME (Chronisch vermoeidheidsyndroom) had. Hij kreeg geen medicijnen, maar moest er maar mee ‘leren leven’. Aldus zocht hij zijn heil in het alternatieve circuit. Speciale kruiden, handopleggingen, pillen, astrale boodschappen, candida, zuurdesem, niets was hem te dol. Tot bleek dat niets hielp en hij toch weer het reguliere circuit in ging om hulp te zoeken.

In Pil doet Boddé op zijn volstrekt authentieke manier verslag van deze gitzwarte periode in zijn leven, waarin ook nog eens zijn broer stierf aan kanker. Een boek over een totaal verlies van zelfcontrole, maar uiteindelijk ook over de helende kracht van humor en de farmaceutische industrie.

Zijn huisarts schrijft hem Seroxat voor en in eerste instantie lijkt dat te werken. Het nadeel is echter dat hij steeds slechter gaat slapen en angstaanvallen begint te krijgen. Op een nacht is de angstaanval zó heftig dat hij subiet besluit te stoppen met zijn medicatie. Diezelfde dag belt zijn hospita zijn ouders en al snel zijn ze bij hem. Ze pakken zijn spullen in en nemen hem mee terug naar zijn ouderlijk huis, waar hij vanaf dat moment blijft wonen.Dan komt Boddé in contact met een goede psychiater, die hem eigenlijk op wil laten nemen vanwege de ernst van zijn depressie. Mike weigert, dus gaan ze aan de slag met cognitieve gedragstherapie. Deze therapie helpt maar een beetje, want het focust zich op positief denken en zaken anders bekijken. Iemand met een ernstige depressie (zoals Mike) kán niet positief denken. De therapie vordert mondjesmaat en hij gaat naar een andere arts en hij krijgt Anafranil voorgeschreven. Na zeer donkere en ellendige jaren gloort er eindelijk licht aan de horizon; Mike kruipt langzaam uit zijn depressie, dankzij de Anafranil. Cabaretier Mike Boddé vertelde vorige week in Pauw & Witteman over de periode.

Een verhaal dat Boddé móést vertellen, voor mensen met een depressie en hun omgeving: ‘Als ik destijds zo’n boek had gehad, zou ik eerder uit die depressie zijn gekomen.’

Zie www.mikeboddé.nl voor de cd die bij de eerste druk van Pil zat.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen