Paardenhouders en dierenartsen bezorgd over West-Nijlvirus bij mensen

Array

Het West-Nijl-virus verspreidt zich over de VS en Canada. Sinds 1999 hebben vele duizenden mensen het virus opgelopen; honderden zijn eraan overleden. Het virus is vooral gevaarlijk voor paarden,maar er zijn in Amerika ook al een aantal mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Het wordt wel vergeleken met bijvoorbeeld blauwtong dat erg gevaarlijk is voor schapen. Het virus kwam eerst voornamelijk in Afrika en Amerika voor, maar is nu ook al in Italie gevonden. Via muggen wordt het virus overgebracht. Verschillende dierenartsen in Overijssel houden speciale bijeenkomsten om paardenhouders te informeren over het virus en de maatregelen die genomen kunnen worden om het virus tegen te gaan.

De eerste uitbraken van het West-Nijl-virus vonden plaats in Israel, Egypte en Frankrijk (jaren 50 en 60). In 1999 dook het virus voor het eerst op in de stad New York. Zeven patienten overleden toen als direct gevolg van een West-Nijl-virusinfectie. Opvallend bleek ook de grote vogelsterfte in New York. Inmiddels heeft het virus zich verspreid over het grootste deel van de Verenigde Staten, noordelijk Mexico en de zuidelijke provincies van Canada, en is het ook in Europese landen zoals Portugal, Frankrijk en Engeland gerapporteerd.

De meeste mensen die worden besmet met WNV vertonen geen enkel symptoom. Zo’n 20% krijgt West-Nijl-koorts. Dat lijkt op griep en kan gepaard gaan met koorts, hoofdpijn en overgeven. De symptomen gaan meestal binnen enkele dagen over. Ongeveer 1 op de 150 patienten wordt ernstig ziek. Infectie met het virus kan leiden tot een dodelijk verlopende ontsteking van het ruggenmerg en de hersenen (encephalitis) bij mensen en dieren. Symptomen na infectie zijn onder meer koorts, hoofdpijn, overgevoeligheid en opgezette lymfeklieren. Nekstijfheid, coma, tremoren, convulsies en verergering van de genoemde symptomen zijn een indicatie van zeer ernstige West-Nijl-virusinfectie met mogelijke dodelijke afloop. Zelfs bij niet-dodelijke afloop kunnen de symptomen enkele weken aanhouden en blijvende neurologische schade tot gevolg hebben. Vooral ouderen lopen meer kans om ernstig ziek te worden en te overlijden omdat hun immuunsysteem minder sterk reageert. Sinds 1999 hebben in de VS zo’n 16.000 mensen WNV opgelopen, waarvan 650 overleden.

Geïnfecteerde muggen brengen het virus in veruit de meeste gevallen over op mens en dier. De insecten worden zelf weer geïnfecteerd als zij in contact komen met besmette vogels. In een heel klein aantal gevallen kan iemand WNV oplopen door bloedtransfusie, orgaantransplantatie, borstvoeding en zelfs tijdens de zwangerschap (van moeder naar baby). De beste manier om geen infectie met WNV op te lopen, is om muggenbeten zoveel mogelijk te voorkomen. Aanbevolen wordt om zo nodig insectwerende middeltjes te gebruiken en lange mouwen en een lange broek te dragen wanneer muggen actief zijn, zoals ’s avonds, en muggen zoveel mogelijk buiten te houden.

Symptomen en verloop
Drie tot vijftien dagen na de beet verschijnen de symptomen van de infectie, die in eerste instantie doen denken aan griep. De verschijnselen zijn meestal lichte koorts, hoofdpijn, pijnen verspreid door het lichaam, huiduitslag en opgezwollen lymfeklieren.

Bij een klein percentage komt het virus in de hersenen terecht en ontstaat er een ernstige infectie en krijgen patienten een hersenvliesontsteking (encefalitis) met hoge koorts, stijve nek, desorientatie, en coma. Uiteindelijk kan men hieraan overlijden. Met name mensen boven de vijftig lopen hierbij een groter risico.

Crucell West-Nijl-virus
Crucell heeft een technologie ontwikkeld om een vaccin tegen West-Nijl-virus te kunnen produceren. Die technologie is gebaseerd op een menselijke cel (de PER.C6®-cel) die zo is aangepast dat hij onsterfelijk is geworden en zich oneindig vaak kan vermenigvuldigen en daardoor uitermate geschikt is voor het op grote schaal ontwikkelen en produceren van vaccins, antistoffen en eiwitten. Vaccins worden in toenemende mate geproduceerd met behulp van celtechnologie. De productie daarvan verloopt efficienter, veiliger en is beter voorspelbaar. De PER.C6®-celtechnologie is daarvoor zeer geschikt. Dankzij deze celtechnologie is Crucell nauw betrokken bij de ontwikkeling over de hele wereld van een aantal nieuwe, moderne vaccins. Hoe veelbelovend de technologieen er ook uit mogen zien, Crucell beschikt nog niet over een product in de markt. Klinisch onderzoek moet uitwijzen of het nieuwe vaccin tegen West-Nijl-virus voldoende werkzaam is bij mensen. Bij het preklinisch onderzoek voor het West-Nijl-virus programma is gebruik gemaakt van het ganzen-diermodel. Ganzen zijn zeer gevoelig voor het West-Nijl-virus en laten hetzelfde ziektebeeld zien als bij de mens. De conclusie uit deze onderzoeken is dat het vaccin bij deze proefdieren vrijwel 100% bescherming biedt tegen het West-Nijl-virus en dat het bovendien veilig is.

West-Nijl-vaccin voor klinische proeven
Voor onderzoek bij mensen is klinisch materiaal nodig. Het NVI dat over een proeffabriek beschikt waarin onder hoge kwaliteitsnormen en op het vereiste hoge veiligheidsniveau (Biosafety level 3) vaccin kan worden geproduceerd, heeft het klinische materiaal in samenwerking met Crucell geproduceerd. Eind 2005 zijn de eerste vaccinpartijen voor de klinische onderzoeken NVI geleverd.

Wanneer het vaccin gereed is, hangt onder meer af van het verdere verloop van de klinische studies. Inmiddels blijkt wel dat de ziekte ernstiger kan uitpakken dan aanvankelijk werd gedacht. Zo weten we intussen dat jonge mensen ook het West-Nijl-virus krijgen en bestaat risico op blijvende verlamming. Bovendien is geen behandeling of therapie mogelijk. Het is dus belangrijk dat er zo snel mogelijk een vaccin komt.

Er bestaat geen specifieke behandeling voor deze ziekte. U moet alert zijn op koorts  of pijnen in het lichaam net als bij Q-koorts. Lichte symptomen kunnen met pijnstillers  worden behandeld. Dit geeft verlichting totdat de infectie op  natuurlijke wijze verdwijnt. In ernstige gevallen is ziekenhuisopname  (soms op de intensive care) nodig. Soms zijn antibiotica nodig om  secundaire infecties zoals longontsteking te voorkomen.
Meer informatie:The Centers for Disease Control and Prevention (CDC)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen