Patiënt met Open TBC in St. Jans Gasthuis Weert

Array

Afgelopen week is bij een patient in het SJG Weert open TBC geconstateerd. De betreffende patient wordt geïsoleerd verpleegd en met de juiste medicijnen behandeld. Om te achterhalen of mensen besmet zijn geraakt vindt op korte termijn een contactonderzoek plaats.  Dit is een bacteriele infectieziekte die besmettelijk is. De patient wordt geïsoleerd verpleegd. Medewerkers van het ziekenhuis, patienten en personen uit de privé-omgeving, die de afgelopen week in de buurt van de patient zijn geweest, worden uit voorzorg onderzocht.
Alle personen in het ziekenhuis, die de afgelopen week in de directe omgeving van de patient zijn geweest, worden uit voorzorg onderzocht. De GGD Limburg- Noord benadert en informeert de patienten en betrokken medewerkers. De GGD LN voert, onder leiding van TBC-arts Maurits Verhagen, ook onderzoek uit bij familieleden en andere personen, die de afgelopen tijd in de directe omgeving van de patient zijn geweest. Deze week wordt bekeken welke medewerkers, patienten en personen uit de privé-omgeving van de patient voor dit contactonderzoek worden uitgenodigd. Zij ontvangen van de GGD LN persoonlijk een uitnodiging voor het onderzoek. Afhankelijk van de resultaten wordt het onderzoek uitgebreid naar personen die minder intensief contact hebben gehad met de betreffende patient. Het is op dit moment nog niet te zeggen hoeveel mensen, medewerkers en patienten, een uitnodiging zullen ontvangen.

Besmetting en behandeling
Tuberculose is goed te behandelen met medicijnen en is niet levensbedreigend. De ziekte kent diverse vormen en stadia, waarvan alleen de open variant besmettelijk is. Besmetting vindt plaats door het inademen van de bacterie bij contact met iemand die een besmettelijke vorm van deze ziekte heeft. In de meeste gevallen komt de bacterie door hoesten of niezen in de lucht. Slechts zo’n 10 procent van degenen die besmet raakt, ontwikkelt uiteindelijk de ziekte, maar dit kan soms vele jaren duren. Mensen bij wie een besmetting wordt geconstateerd, krijgen medicijnen voorgeschreven om te voorkomen dat zij de ziekte ontwikkelen.
Per jaar wordt in Nederland de diagnose tuberculose zo’n 1000 tot 1200 keer gesteld. In Noord- en Midden-Limburg gaat het gemiddeld om 25-30 patienten per jaar, waarvan ongeveer de helft besmettelijk is.

Wie vragen heeft over tuberculose kan tijdens kantooruren contact opnemen met de afdeling tuberculosebestrijding van GGD Limburg-Noord,
tel. 0475 – 35 21 62.
Aanvullende informatie is ook te vinden op: www.tuberculose.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen