NZa: zorgverzekeraars moeten zorgplicht beter invullen

Array

Selectief inkopen is in het belang van de consument
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vindt dat zorgverzekeraars hun zorgplicht bij de inkoop van zorg beter moeten invullen. De verzekeraars hebben wel stappen gemaakt. Zo kopen ze steeds professioneler zorg in, maar ze hebben daarbij vaak nog onvoldoende voor ogen wat zij goede, tijdige en bereikbare zorg voor hun verzekerden vinden. Hierdoor kunnen ze bij problemen onvoldoende sturen en is het voor verzekerden niet altijd duidelijk wat zij van hun verzekeraar mogen verwachten. Ook ziet de NZa een actievere rol voor de verzekeraars bij het transparant maken van kwaliteit. Dit staat in het thematisch onderzoek naar de naleving van de zorgplicht bij en door zorginkoop van de NZa.

Volgens de Zorgverzekeringswet hebben zorgverzekeraars een zorgplicht. Ze zijn verplicht ervoor te zorgen dat hun verzekerden de (kosten van) zorg en zorgbemiddeling (vergoed) krijgen. De inkoop van zorg is voor zorgverzekeraars een belangrijk middel om aan deze zorgplicht te voldoen. Op deze manier kunnen zij hun verzekerden voldoende, bereikbare en kwalitatief goede zorg garanderen. Maar een scherpe definitie van wat kwalitatief goede zorg is ontbreekt. In de afgelopen jaren hebben de verzekeraars het inkopen van zorg geprofessionaliseerd. De NZa vindt dat zij ook in marktkennis moeten investeren. Ze zouden moeten bepalen wat zij voldoende gecontracteerde zorg voor hun verzekerden vinden en definieren wat zij onder bereikbare en tijdige zorg verstaan. Hierdoor kunnen ze sneller en beter inspelen op eventuele continuïteitsproblemen, bijvoorbeeld als een zorgaanbieder failliet dreigt te gaan. Daarnaast kan een zorgverzekeraar dan duidelijk maken wat verzekerden mogen verwachten. Om de zorgverzekeraars te helpen bij de verdere invulling van de zorgplicht, komt de NZa binnenkort met een toezichtskader. Hierin geeft de NZa aan wat zij onder de zorgplicht verstaat.

Uit het onderzoek naar de zorgplicht komt naar voren dat de verzekeraars steeds vaker kwaliteitsindicatoren gebruiken bij het maken van afspraken met aanbieders over de kwaliteit van zorg. De NZa vindt dit een goede ontwikkeling maar vindt dat de zorgverzekeraars nog een stapje verder moeten gaan. Transparantie van de kwaliteit van de zorg is belangrijk voor zorgaanbieders, verzekeraars én consumenten. Het stelt de consument in staat met zijn vraag de markt te sturen.

Verder blijkt uit het onderzoek dat een aantal zorgverzekeraars de zorgplicht als een stimulans ziet om selectief te contracteren. De NZa vindt dit positief, want (de dreiging van) selectief inkopen kan zorgaanbieders stimuleren om hun kwaliteit, tijdigheid en bereikbaarheid te verhogen. Selectief inkopen is dus in het belang van de consument. Die ervaart een beperktere keuze uit zorgaanbieders echter nog vaak als negatief. De NZa roept consumenten- en patientenorganisaties dan ook op om de consument bewust te maken van de voordelen van selectief inkopen.

Bron: NZa

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen