Advies CVZ: loophulpmiddelen uit basispakket

Array

Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) heeft onlangs een concept-pakketadvies uitgebracht. Daarin werden  drastisch bezuinigen voorgesteld op het basispakket van Zorgverzekeringswet (Zvw) met ingang van 2011. Na consultatie van betrokken organisaties, waaronder de CG-Raad, lijkt het erop dat definitieve advies minder slecht gaat uitpakken.  Als grootste pijnpunt blijft over dat het CVZ de  loophulpmiddelen, zoals rollators, uit het pakket wil schrappen.  De CG-Raad zal zich daartegen blijven verzetten.

Loophulpmiddelen uit het pakket
Het CVZ wil loophulpmiddelen zoals rollators en krukken niet langer via het pakket vergoeden. Hiermee wil het CVZ totaal 47,2 miljoen euro aan bezuinigingen inboeken. De CG-Raad is hier mordicus tegen. Deze bezuiniging raakt veel (oudere) mensen die zich zonder hun loophulpmiddel nu eenmaal niet kunnen voortbewegen. De CG-Raad wijst erop dat loophulpmiddelen vaak een preventieve werking hebben. Het gebruik van rollators en krukken voorkomt immers dat mensen vallen en hierbij een been of heup breken. Op die manier dragen loophulpmiddelen bij aan het voorkomen van dure ziekenhuisbehandelingen.

Dieetpreparaten
In het oorspronkelijke conceptadvies stelde het CVZ voor om de vergoeding van dieten per 2011 uit het pakket halen. Er zijn nu echter sterke aanwijzingen dat de dieetpreparaten toch in het basispakket blijven. Dit zou goed nieuws zijn voor bijvoorbeeld  nierpatienten en mensen met een stofwisselingsziekte. Veel van deze mensen krijgen alleen met een speciaal dieet voldoende voedingsstoffen binnen.

Medicijnen

Het CVZ schreef in het conceptadvies nog dat de zogenaamde off-label voorgeschreven geneesmiddelen ook uit het basispakket konden. De CG-Raad heeft zich hier meteen tegen gekeerd. Het gaat hierbij om geneesmiddelen die worden voorgeschreven voor een andere aandoening dan waarvoor ze oorspronkelijk als werkzaam erkend zijn. Voorbeeld: de anticonceptiepil werkt ook positief bij de aandoening endometriose. Veel vrouwen met endometriose hebben baat bij pilgebruik. En zo zijn er meer off-label middelen waar chronisch zieken veel baat bij hebben. Het lijkt er inmiddels op dat het CVZ toch ruimte wil bieden binnen het basispakket voor dit  ‘breder voorschrijven’ van medicijnen.

Bron: CG-raad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen