Donorweefsel voor hoornvliestransplantatie: vertrouwen en controle

Array

Hoornvliesweefsel van het oog, dat net niet voldoet aan de criteria voor reguliere transplantaties, kan worden gereserveerd voor spoedprocedures zonder dat dit afbreuk doet aan het resultaat van deze operatie. Dit is een van de uitkomsten van het promotieonderzoek van Annemiek Rijneveld.

De eerste succesvolle hoornvliestransplantatie is uitgevoerd in 1906. Daarmee is hoornvliestransplantatie de oudste vorm van transplantatie. Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw is het mogelijk het hoornvlies na het overlijden van de donor te bewaren. Hoewel er veel studies zijn verricht naar de klinische uitkomsten, is de kwaliteit van het donorweefsel als factor voor het transplantatieresultaat nauwelijks bestudeerd.
In 1995 zijn de hoornvlieschirurgen in Nederland vrijwillig begonnen aan een follow-up systeem. Door dit register te combineren met dat van de Hoornvliesbank in Amsterdam, waar de kenmerken van het donorweefsel elektronisch zijn bijgehouden sinds 1989, ontstond de mogelijkheid het effect van donorparameters op het succes van de transplantatie te onderzoeken.

Rijneveld beschrijft in haar proefschrift een aantal studies. Orgaankweek, een methode vooral toegepast in Europa waarbij het weefsel enkele weken kan worden bewaard en koude preservering, waarbij dat enkele dagen mogelijk is, leiden tot vergelijkbare klinische resultaten. Weefsel dat net niet voldoet aan de criteria voor reguliere transplantaties, kan worden gereserveerd voor spoedprocedures zonder dat dit afbreuk doet aan het resultaat van deze operatie. Daardoor komt een spoedaanvraag niet langer in botsing met de beschikbaarstelling van weefsel voor de overige geplande procedures. Donorweefsel dat is bewerkt in verschillende banken leidt niet tot hetzelfde klinische resultaat. Deze bevinding wordt besproken in het licht van de later ingevoerde EU-richtlijnen voor donorweefsel.

Tot slot beschrijft Rijneveld dat een hoornvlies veel langer kan bestaan dan een mensenleven aan de hand van een patiente, bij wie het donor hoornvlies 141 jaar oud is geworden.

* Startdatum19-03-2010

* Tijd11.45

* LocatieAula

* TitelDonorweefsel voor hoornvliestransplantatie: vertrouwen en controle

* SprekerW.J. Rijneveld

* Promotorprof.dr. H.J. Völker-Dieben prof.dr. P.J. Ringens

* OnderdeelVU medisch centrum

* WetenschapsgebiedMedisch

* EvenementtypePromotie

Bron: VU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen