Teveel zware metalen in consumentenapparaten

Veel elektronische apparatuur bevat nog lood terwijl dat sinds enkele jaren niet meer mag. Dat blijkt uit een onderzoek van de VROM-Inspectie. Dit levert geen direct gevaar op voor de consument die dit gebruikt, maar is wel een probleem bij de verwerking als deze apparaten worden afgedankt. De Inspectie testte bij 47 importeurs 450 apparaten op de aanwezigheid van stoffen als lood, cadmium en kwik. Twintig procent van de geteste apparaten voldeed niet aan de eisen. Deze apparaten, met een handelswaarde van enkele tonnen, zijn van de markt gehaald. Vooral bij goedkope apparaten uit Azie gaat het vaak mis.

Elektrische en elektronische apparaten mogen geen gevaarlijke stoffen zoals lood, kwik, cadmium, chroom en enkele brandvertragers boven een bepaalde concentratie bevatten. Die maxima zijn vastgelegd in Europese regels met het oog op bescherming van de gezondheid en om afgedankte oude apparatuur verantwoord te kunnen verwerken. Het verbod is in Nederland opgenomen in het Besluit beheer Elektrische en Elektronische Apparatuur (BEEA). Deze regels gelden sinds juli 2006. De VROM-Inspectie houdt toezicht op de naleving van dit besluit.

De VROM-Inspectie onderzocht in 2009 koffiezetapparaten, scheerapparaten, radio’s, videocamera’s en andere huishoudelijke en consumentenapparaten. Ook werd speelgoed van elektrische treinen tot speelgoedmobieltjes onderzocht. Twintig procent van de apparaten voldeed niet aan de eisen en in bijna alle gevallen ging het om teveel lood. Dit lood zit meestal in soldeerverbindingen in het binnenwerk van het apparaat. Bijna tweederde van de importeurs kreeg om die reden een proces-verbaal. Vooral het kermis- en braderiespeelgoed scoort slecht, in alle gevallen bleek daar teveel zware metalen in te zitten. Verder werden goedkope radio’s, afstandbedienbaar speelgoed, föhns en vibrators regelmatig afgekeurd. Verboden brandvertragers werden vrijwel niet aangetroffen.

De VROM-Inspectie blijft toezien op de aanwezigheid van verboden stoffen in elektrische en elektronische apparaten.

Meer informatie

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen