Dementiedebaas.nl wint internationale prijs

De website www.dementiedebaas.nl – ontwikkeld voor mantelzorgers die de dementie van hun partner of familielid de baas willen blijven – heeft een internationale prijs gewonnen voor “meest veelbelovende psychosociale interventie”.
Anne Margriet Pot, programmahoofd Ouderen bij het Trimbos-instituut, nam mede namens Stichting Geriant en Alzheimer Nederland de prijs in ontvangst. De prijs werd uitgereikt tijdens het 25ste jaarlijkse Internationale Alzheimer Conferentie in Thessaloniki, Griekenland.

De website www.dementiedebaas.nl van het Trimbos-instituut, Stichting Geriant en Alzheimer Nederland werd eind 2008 gelanceerd. Tachtig procent van de mantelzorgers van mensen met dementie is overbelast of loopt een risico op overbelasting. En hoewel bijna alle mantelzorgers professionele hulp ontvangen, schiet die hulp voor 67% tekort.

De website speelt in op de behoefte aan meer informatie, advies en zorgcoördinatie én biedt een online cursus voor mantelzorgers. Nog niet eerder werden in Nederland mantelzorgers op deze wijze digitaal geholpen. Maar ook wereldwijd is de site dus uniek en blijkt in een behoefte te voorzien.

Anne Margriet Pot: “Door deze internationale erkenning hoop ik dat de internethulpverlening aan mantelzorgers van mensen met dementie zich snel zal verbreiden, ook in het buitenland.”

De jury van de internationale prijs, bestaande uit professionals, de vorige prijswinnaar plus vertegenwoordigers van Alzheimer’s Disease International en Fondation Médéric Alzheimer, gaven aan onder de indruk te zijn van doel, opzet en eerste resultaten van dementiedebaas.nl.

De prijs van 7000 euro is bedoeld voor verdere ontwikkeling van de website en deze nog beter bekend te maken onder de doelgroep. De prijs werd voor de tweede keer uitgereikt. Vorig jaar waren 14 projecten ingezonden uit 9 landen.

Tweejarig onderzoek
In januari 2009 is het Trimbos-instituut, in samenwerking met de Vrije universiteit en met steun van Zorgverzekeraar Univé, een tweejarig onderzoek gestart naar de effectiviteit van de cursus. Na afronding van de studie in 2011 is de cursus toegankelijk voor alle mantelzorgers van mensen met dementie. Mantelzorgers kunnen zich opgeven voor de cursus en het wetenschappelijk onderzoek via www.dementiedebaas.nl.

Bron: Trimbos

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen