ESBL staat voor Extended Spectrum Beta-Lactamase

Array

De afkorting “ESBL” staat voor Extended Spectrum Beta-Lactamase. Dit is een enzym dat bepaalde antibiotica, met name cefalosporines en penicillines kan afbreken. De ESBL-enzymen (er zijn verschillende typen) worden geproduceerd door bacterien die van oorsprong in de darm voorkomen. Doordat ze een ESBL produceren, zijn die bacterien resistent tegen de antibiotica die het enzym kan afbreken. Andere antibiotica zijn vaak nog wel werkzaam, bijvoorbeeld trimethoprim, cotrimoxazol, de chinolonen (ciprofloxacine, ofloxacine), de carbapenems (imipenem, meropenem), en/of de aminoglycosiden.Goede ziekenhuishygiene is van groot belang om infecties met ESBL-producerende bacterien te voorkómen. Het laboratorium dat een ESBL-bacterie vindt, probeert de bron op te sporen. Er wordt dan gekeken naar andere patienten of eventueel besmette ziekenhuisapparatuur. De bacterien die ESBL’s kunnen produceren (Klebsiella, Escherichia coli), zijn Gram-negatieve bacterien die een zogenoemd endotoxine maken. Ze zijn onschadelijk zolang ze zich in de darm bevinden van gezonde personen. Maar ze kunnen ernstige infecties veroorzaken bij heel jonge en ook bij oude mensen met een gestoord immuunsysteem. Via een opstijgende urineweginfectie, een besmette catheter of beademingsapparatuur, kunnen de bacterien in het bloed terecht komen en zo shock veroorzaken. Bij dergelijke ernstige gevallen van sepsis is er vaak geen verschil in klinisch beloop tussen patienten die met antibioticagevoelige of met -resistente bacterien zijn besmet. Circa 40% van deze patienten overlijdt.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen