Hersenen bij chronische slaapproblemen

Van chronische slaapproblemen zonder aanwijsbare oorzaak, ook wel insomnie genoemd, is bekend dat het kan leiden tot geheugenklachten, emotionele instabiliteit en moeite hebben met meerdere dingen tegelijk doen. Tot nu toe was er weinig bekend over wat er bij deze aandoening in de hersenen gebeurt. Ellemarije Altena onderzocht vijftigplussers met insomnie en vond dat de hersenactiviteit anders was dan bij leeftijdgenoten zonder slaapproblemen.

Deze afwijkingen herstelden zich deels na slaaptherapie zonder medicijnen. Ook in de hersenstructuur werden verschillen gevonden: in de orbitofrontale hersenschors (vooraan in de hersenen) en de precuneus (een meer naar achter gelegen gebied) hadden de slechte slapers minder grijze stof dan mensen zonder slaapproblemen. Het orbitofrontale gebied is belangrijk om te evalueren of een stimulus prettig is. De precuneus maakt deel uit van het rustnetwerk, dat actief wordt als de hersenen zich minder met prikkels uit de omgeving gaan bezighouden.

Overigens presteerden de insomniepatienten niet slechter dan de normaal slapenden op de meeste taken. Dit kan komen door een verhoogde `arousal’, waarvoor Altena en haar collega’s ook aanwijzingen vonden na stimulatie van de hersenen met transcraniele magnetische stimulatie (TMS). Deze verhoogde `arousal’ herstelde zich niet na slaaptherapie.

Om te kijken of de gevolgen van insomnie vergelijkbaar zijn met een nacht zonder diepe slaap, werd de diepe slaap van een groep vijftigplussers zonder slaapproblemen twee nachten verstoord. De gevolgen hiervan leken niet op insomnie, een aandoening die vaak al jaren speelt. De hersenactiviteit en prestatie van de groep zonder slaapproblemen van wie de diepe slaap verstoord was, leek meer op de prestatie en hersenactiviteit na een nacht helemaal niet slapen. Plaatjes werden bijvoorbeeld minder goed onthouden en er was minder activiteit in de hippocampus, die belangrijk is voor het geheugen. Hieruit blijkt hoe belangrijk diepe slaap is voor ons functioneren.

* Startdatum: 17-03-2010
* Tijd: 11.45
* Locatie: Aula
* Titel: Hersenen bij chronische slaapproblemen
* Spreker: E. Altena
* Promotor: prof.dr. D.F. Swaab prof.dr. E.J.W. van Someren

Bron: VU
* Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen