Boekwaarde ook probleem bij huur

Array

ActiZ heeft met de brancheorganisatie van woningbouwcorporaties Aedes en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) afspraken gemaakt over de enquête ‘boekwaarde AWBZ’. De partijen zullen een onderzoek starten naar de omvang van de boekwaardeproblematiek in huursituaties.

Voor gebouwen in eigendom van zorgorganisaties liep al een onderzoek naar de boekwaardeproblematiek. Zorgorganisaties die huren hebben te maken met specifieke problemen, benadrukt ActiZ. De bestaande enquête hield daarmee geen rekening.

Boekwaardeprobleem bij huur
De boekwaardeproblemen bij huur komen onder andere voort uit het overheidsbeleid uit het verleden. Zorgorganisaties hebben in het verleden gebouwen verkocht aan woningcorporaties uit financiele overwegingen om vervolgens woonruimte te huren voor hun verpleeg- en verzorgingshuizen. Daarmee kwam het boekwaardeprobleem formeel bij de woningcorporatie te liggen. Die hebben daar echter geen last van omdat hun risico is afgedekt door langlopende huurcontracten. Zorgorganisaties die huren ervaren de boekwaardeproblematiek wel in de vorm van een verschil tussen de te betalen huur en de vergoeding van de overheid, de zogeheten normatieve huisvestingscomponent (NHC) die het ministerie van VWS voorlopig heeft vastgesteld.

Kapitaallasten eigen gebouwen
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) brengt de boekwaardeproblematiek in kaart voor instellingen die hun gebouwen in eigen beheer hebben. Dat probleem is ontstaan met het afschaffen van het oude bouwregime en daarmee de staatsgarantie op de afbetaling van de kapitaallasten. Vanaf 2012 moeten zorgorganisaties de kosten voor rente en afschrijving zelf opbrengen.

Bron:

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen