Zichtbaar leiderschap: ja of nee?

In Engelse ziekenhuizen lopen leidinggevende verpleegkundigen in een zwart uniform en hebben andere verpleegkundigen witte uniformen, gespen, spelden en soms hoedjes om hun professie aan te duiden. Zij zijn goed te onderscheiden van verzorgenden en schoonmakers die niet in het wit lopen.

Engelse artsen lopen vaak in burger alsof ze uitstralen: wij horen niet bij de ziekenhuisorganisatie. Hoe onhygienisch! Deze observaties deden 43 deelnemers aan de internationale masterclass spoedzorg (zie ook het bericht hierboven).

In Nederland lopen medewerkers van huisartsenposten in burger en niet in uniform. Op de SEH’s zijn artsen, gediplomeerde verpleegkundigen en verzorgenden nauwelijks te herkennen aan verschil in uniform. Binnen de groep van masterclass deelnemers leidde al die verschillende Engelse uniformen tot hilariteit. Maar ook tot discussies over wel of niet zichtbaar leiderschap. Want voor patienten is het prettig als duidelijk is wie wel en wie geen verstand van ziekte en zorg heeft. En bedrijfskleding, die professionals niet dragen op straat en in hun eigen huis maar alleen in het bedrijf, is hygienischer.

Het moet toch mogelijk zijn niet tuttige uniformen maar leuke poloshirts met rok of broek daaronder te dragen? Graag ontvangt ondergetekende reacties van lezers op deze vraag: is het dragen van bedrijfskleding op huisartsenposten, spoedposten en crisisdiensten wel of niet wenselijk? Stuur uw reactie naar [email protected]
Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen