Nieuw leukemie-gen ontdekt

Array

Dr. Pieter Van Vlierberghe van de UGent heeft een gen ontdekt dat een cruciale rol speelt bij het ontstaan van leukemie. De ontdekking biedt perspectieven voor nieuwe behandelingen. De resultaten van het onderzoek werden gisteren gepubliceerd door het gezagwekkende tijdschrift Nature Genetics.

Het Gentse onderzoeksteam onder leiding van Prof. Frank Speleman, werkzaam in de dienst Medische Genetica van het Universitair Ziekenhuis in Gent meldt de ontdekking van een nieuw gen dat betrokken is bij leukemie. Het gaat om een vorm van acute leukemie, ook wel T-cel acute lymfoblasten leukemie of T-ALL genoemd. Deze ziekte komt voor bij zowel kinderen als bij volwassenen.

De ontdekking is belangwekkend om verschillende redenen. Het gen is gelegen op het X-chromosoom, wat ten dele verklaart waarom meer mannen dan vrouwen getroffen worden door T-ALL. Daarnaast vertoont het gen een defect bij bijna de helft van alle patienten met deze vorm van bloedkanker. Dit wijst er op dat het gen een cruciale rol speelt bij het ontstaan van deze vorm van kanker en biedt tegelijk perspectieven voor nieuwe therapieen. Ten slotte codeert dit gen voor een eiwit met een bijzondere functie in de cel, met name het epigenetisch uitschakelen van de activiteit van bepaalde andere genen. Deze bevinding zal aanleiding geven tot verder onderzoek.

De ontdekking van het gen gebeurde door postdoctoraal medewerker Pieter Van Vlierberghe. Hij zet zijn onderzoek rond dit gen momenteel verder in een postdoctoraal fellowship aan de prestigieuze Columbia University in New York, USA. Hij blijft hiervoor nauw samenwerken met de Gentse onderzoeksgroep en zal bij zijn terugkeer in Gent rond dit onderwerp verder werken.

Bron: UGent

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen