Samenwerking met Service Apotheken

Array

Mijn buurvrouw is oud en krijgt veel medicijnen. Daarmee kan ze zich aardig op de been houden. Gelukkig maar, want ik ben erg op haar gesteld. Maar ik houd soms mijn hart vast als ik al die pillen zie. Wie controleert of ze in combinatie allemaal nog goed werken? Precies zo’n situatie hadden we voor ogen toen we de samenwerking met de Service Apotheken aankondigden: enkele tientallen apotheken gaan extra farmaceutische zorg verlenen. Univé-VGZ-IZA-Trias vergoedt die zorg, maar onze verzekerden hoeven er niet extra voor te betalen.

Wat houdt die ‘extra farmaceutische zorg’ in? Om te beginnen beoordeelt een deelnemende apotheek, samen met de huisarts en de patient, periodiek alle geneesmiddelen die een patient neemt. De apotheker controleert dus regelmatig of al die medicijnen nog nodig zijn, of ze goed werken in combinatie met elkaar en of er intussen geen betere medicatie bestaat. Een regelmatige afstemming van de medicatie dus, toegesneden op de wisselende gezondheidstoestand van sommige patienten. Zo wordt in een aantal gevallen een onnodige ziekenhuisopname voorkomen.

Daarnaast biedt de apotheek voortaan ‘ontslagmedicatie’: zodra een patient uit het ziekenhuis komt, springt de apotheker in en zorgt ervoor dat deze patient thuis de juiste medicijntherapie krijgt. Thuis worden soms andere medicijnen gebruikt dan in het ziekenhuis. Tot slot heeft de apotheker voortaan nauw overleg met de huisarts over de nierfunctie van patienten. Het voorkomt dat een patient medicijnen krijgt die nierproblemen veroorzaken. En ook met deze extra farmaceutische zorg kunnen op termijn ernstige gezondheidsproblemen worden voorkomen.

Zoals gezegd: begin 2010 zijn we de samenwerking gestart, met circa 30 Service Apotheken. Later dit jaar evalueren we en de verwachting is dat meer Service Apotheken zich aansluiten. Er gelden duidelijke kwaliteitscriteria, aangezien de apotheken veel verantwoordelijkheid krijgen. De extra zorg is in eerste instantie bedoeld voor patienten die vijf of meer medicijnen innemen en op leeftijd zijn.

En mijn buurvrouw? Die vond het een prachtig initiatief. Zeker toen ik vertelde dat ze hiervoor geen toestemming hoeft te vragen aan de huisarts of Univé-VGZ-IZA-Trias. Dat is allemaal al geregeld.

Meer informatie leest u op www.serviceapotheek.nl. En voor vragen of suggesties over dit onderwerp kunt u mailen naar [email protected].

Met vriendelijke groet,
Lidy Hartemink,
directeur Gezondheidszorg

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen