Succesvol Online Educatieprogramma Diabetes DIEP Breidt Uit

Maastricht – Het prijswinnende Diabetes Interactief Educatie Programma DIEP (www.diep.info) breidt uit met modules over neuropathie en insuline, en actuele informatie over incretines en GLP-1-therapie. Het programma is bedoeld voor mensen met diabetes type 2 en hun zorgverleners, ter stimulering en ondersteuning van zelfmanagement. DIEP is sinds eind 2005 online.

Medewerkers van het Maastricht Universitair Medisch Centrum hebben DIEP ontwikkeld op basis van grondig onderzoek en interviews met patienten en zorgverleners. “Het is vaak makkelijker gezegd dan gedaan om diabetes te managen. DIEP is een educatief programma dat zeer toegankelijk is, patienten en zorgverleners echt aanspreekt en helpt, ook mensen die al jaren diabetes hebben. De website bestaat uit gesproken en geschreven tekst, plaatjes en videobeelden. Uitgangspunt is dat mensen informatie veel beter opnemen, wanneer zij verschillende zintuigen tegelijk moeten gebruiken”, aldus Prof. Nicolaas Schaper, hoofd Endocrinologie/Diabetes Maastricht.

“Uit gebruikersonderzoek bleek behoefte aan meer inhoud over de overstap van tabletten naar insuline en over complicaties. Als eerste complicatie is gekozen voor neuropathie, omdat het nog weinig herkend wordt, maar ernstige gevolgen kan hebben”, zo stelt Annette Ovink, eindredacteur van DIEP. “Er is nu ook een handige sitemap. Zo kun je deze modules direct bereiken via de link Meer over neuropathie of Over op insuline”.

Stichting DIEP mocht in november 2009 de DESG-Educatieprijs in ontvangst nemen. Deze prijs, een initiatief van de Diabetes Education Study Groep Nederland, is bedoeld om projecten, instellingen of groepen te eren die zich op uitzonderlijke wijze hebben onderscheiden op het gebied van diabeteseducatie. DIEP ontving eerder de Kwaliteitsprijs Diabeteszorg. De tekstuele inhoud van DIEP is in 2009 geïntegreerd in de website www.kiesbeter.nl (RIVM).

Het programma verschaft op boeiende wijze inzicht in het “wat, waarom en hoe” van diabetes, hoge en lage glucosewaarden, zelfcontrole, complicaties, de rol van leefstijl en medicatie, en de gevolgen daarvan op het dagelijks leven met diabetes. DIEP wordt in nauwe samenwerking met diverse partners en een multidisciplinaire klankgroep steeds verder ontwikkeld. In Belgie is recent een tweetalige versie van DIEP gelanceerd. Meer over de opzet, ontwikkeling en visie van DIEP vindt u op www.diabetes.stichtingdiep.nl

Marcel Bruijsten, Diabetesverpleegkundige Maastricht Universitair Medisch Centrum:

“DIEP.info helpt mensen met diabetes type 2 inzicht te krijgen in de ziekte en om samen met de zorgverleners de ziekte een plek te geven in zijn of haar leven. De patient kan altijd zelf bepalen wanneer en hoe lang hij thuis de informatie van DIEP bekijkt.”

Drs. Evelien Heinrich, onderzoeker afdeling gezondheidsbevordering, Universiteit Maastricht

“Diep.info biedt hulpverleners de mogelijkheid om de patient meer inzicht te geven in het ziekteproces, te motiveren om levensgewoonten aan te passen, te letten op complicaties en de behandeling te optimaliseren. Zo heb je samen de ziekte beter in de hand.”

Matthijs van Vilsteren, diabetespatient en gebruiker van www.diep.info:

“Via diep.info begrijp ik wat belangrijk is om te weten over mijn ziekte en mogelijke signalen voor complicaties. Daarnaast kan ik op tijd aankloppen bij hulpverleners om de behandeling aan te passen.”

DESG-jurylid dr Bob Michels:

“Diep.info heeft de afgelopen 4 jaar een meer dan duidelijke positie verworven in het brede spectrum van diabeteseducatie. Door de goede toegankelijkheid is er sprake van groot bereik. De website is gemakkelijk te actualiseren en te onderhouden, en kan desgewenst verder uitgroeien. De uitstekende kwaliteit is mede te danken aan de goede samenwerking van een groot aantal partijen binnen de diabeteswereld. DIEP sluit optimaal aan bij de landelijke ontwikkelingen van e-learning.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen