Apotheek Haagse Ziekenhuizen winnaar Farmaceutische Patiëntenzorg Prijs 2010

Vandaag is de Farmaceutische Patientenzorg Prijs uitgereikt aan Apotheek Haagse Ziekenhuizen. Dankzij het initiatief van de apotheker hoeven patienten met taaislijmziekte nu minder vaak naar het ziekenhuis. Voor deze groep chronisch zieken betekent dit dat ze één tot twee ziekenhuisbezoeken kunnen overslaan. Omdat patienten vanuit het hele land naar Den Haag komen voor hun behandeling, scheelt dit hen veel tijd.

Het winnende project, De Bloedspotmethode, maakt het voor patienten met Taaislijmziekte (cystic fibrosis) mogelijk om thuis de bloedspiegel (van Tobramycine) te controleren. Patienten met een luchtweginfectie, en die daarvoor dit antibioticum moeten gebruiken, hoeven hierdoor minder vaak naar het ziekenhuis. Juist voor deze groep chronisch zieken is dit van belang. Apotheek Haagse Ziekenhuizen ontwikkelde een speciale kaart en bloedanalysemethode. De behandelend arts geeft op basis van de thuismetingen een doseeradvies. De apotheker bereidt het product en kan het infuus met antibioticum gereed maken voor de patient.Patienten met Taaislijmziekte vanuit het hele land komen naar Den Haag voor hun behandeling. Dankzij deze methode konden ze één tot twee polikliniekbezoeken overslaan.

Ook zijn prijzen uitgereikt aan Apotheek Flevowijk in Kampen voor een project gericht op beter medicijngebruik van chronisch zieken en aan Apotheek St. Antonius in Nieuwegein voor een project waarbij de controle op wisselwerkingen tussen chemotherapie en andere medicijnen wordt verbeterd. Dit jaar was er een recordaantal inzendingen van 26.

De FPZ-prijs wordt jaarlijks uitgereikt met als doel apothekers te stimuleren en te ondersteunen bij het verlenen van farmaceutische patientenzorg. De prijs is een initiatief van de KNMP en GlaxoSmithKline. Voor de vijf genomineerde projecten is een uitgebreide beschrijving te vinden elders op de KNMP website (zie hiernaast). www.knmp.nl/fpz-prijs/

De jury (*) over het winnende project: De Bloedspotmethode: Met de bloedspotmethode kan de behandeling van CF-patienten deels in de thuissituatie worden ondervangen. De apotheek Haagse ziekenhuizen weet hiermee de kwaliteit van leven van deze patienten te verbeteren. De bloedspotmethode is een voorbeeldgevend project voor de mogelijkheden van thuisbehandeling in de toekomst. Spiegelbepalingen op afstand maken specialistische zorg mogelijk voor de eigen apotheek alsmede zelfmanagement voor de patient.

(*) De FPZ-jury 2010 bestond uit de volgende personen: KNMP hoofdbestuurslid Ruud Dessing (voorzitter), Leonie van Hulst (prijswinnaar 2009) Mieke van Hattum (prijswinnaar 2008), Tim Schoenmakers (prijswinnaar 2007), Francois van Vliet (GlaxoSmithKline) Margo Briejer (Optima Farma), Matthieu Tjoeng (St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein) en Marnix Westein (KNMP).

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen