Handen Wassen!

1
532

Beste medelezers van Medicalfacts,

op dit moment ben ik bezig met de voorbereiding van een episteltje rond het thema patientenveiligheid. Dat ligt heel breed van zorgparticipatie van de client in relatie tot de zorgaanbieder in het mee denken in het behandelplan etc, tot aan zelfs het opstellen van een correcte code hoe om te gaan met letsel-schade-slachtoffers en hun verlies etc…  Nu kwam ik in een een studiestuk van het CBO over de veiligheid van patienten ook het thema mondigheid van de patient tegen, en daarbinnen had men het dan over: het controleren c.q vragen of de dokter zijn handen heeft gewassen!

Nou ja zeg!!! Ik bedoel los van de incidenten hierover, het moet toch vanzelfsprekend zijn om als arts je handen te wassen? Ik zelf pleit daarnaast om met name in poliklinische situaties helemaal geen hand te geven. Geef elkaar maar een respectvolle buiging. Ik bedoel, zo’n dokter schudt poliklinisch zeg een 80 handen per dag, en of die allemaal zo schoon zijn?

Laten we vanuit hygiene oogpunt dat handen schudden gewoon achterwege? Overigens in medische handelingssituaties zoals onderzoek of operatie is het sowieso verplicht om met gewassen handen te werken. De MRSE bacterie, de gewone huidbacterie (niet te verwarren met het ‘penicilineresistente neefje MRSA’) is voor een vreemde gastheer een cel moordend vreetbeestje, de eigen huidbacterie is in vergelijk niet zo gevaarlijk. Credo: handen wassen! Maar laten we a.u.b. het handenschudden maar achterwege…? In ieder geval poliklinisch? Wat vinden anderen van dit simpele idee?

Siegfried van Hoek

1 REACTIE

  1. Ik sprak in de private sfeer met een internist over dit simpele idee om geen handen te schudden bij aanvang van het contact met de client, maar bijvoorbeeld een vriendelijke respectvolle groet met hoofdknik of wat dan ook, maar geen handen schudden, en ik voreg hem om zijn reactie… Ik gaf ook nog een voorbeeld… Ik was in gesprek met de dokter en ik moest plotseling hoesten, hup hand voor de mond, maar daarna moest ik de dokter tijdens het poliklinisch consult nog de hand schudden bij het weggaan… Ehhh Juist ja… Hij zag wel wat in dit idee, maar (-en daar sprak de dokter-) hij zag dit idee (vooral) van toepassing op bezoek aan het ziekenbed, waar mensen soms erg ziek zijn, en waar een bacterie (zelfs een relatief onschuldige) soms al een bacterie te veel kan zijn…

    Misschien een idee om algemeen geen handen te schudden in Zorg- omgevingen? Misschien vinden sommigen dit wat overdreven? Ach dat is dan eens wat anders en concreter dan ‘hoofddoekjesjacht’…
    Maar serieus, preventief gedacht is het doeltreffend simpel idee.

Comments are closed.