Mercy Ships Holland viert 20-jarig bestaan

Vandaag 20 jaar geleden werd in Rotterdam het kantoor van Mercy Ships Holland opgericht. In 1990 kwam het voormalig vlaggenschip van Mercy Ships de “Anastasis“ voor het eerst naar Nederland, om daarna eveneens als primeur door te varen naar het Afrikaanse continent. In dat jaar verlieten kapitein Menno Gort met zijn gezin en verpleegkundige Jelly van der Wal in Nederland het schip en richtten Mercy Ships Holland op.

Mercy Ships in Nederland
Inmiddels werkt Mercy Ships nog steeds voornamelijk in West-Afrika en wordt vanuit het kantoor in Rotterdam een belangrijk deel van de bevoorrading van het huidige vlaggenschip, de “Africa Mercy”, verzorgd. De Africa Mercy ligt sinds 22 februari 2010 in Togo. Elke maand vertrekt een container met veelal gedoneerde hulpgoederen naar het schip. Mercy Ships is in Nederland van 8.000 betrokken Nederlandse donateurs sinds 2002 uitgegroeid naar meer dan 30.000 donateurs en is daarmee niet meer weg te denken in het ondersteunen van het internationale werk.

Togo
Togo is één van de 20 armste en minst ontwikkelde landen ter wereld. Het land staat op nummer 159 van 182 in de ontwikkelingsindex van de Verenigde Naties 2009 (HDI). Naar schatting leeft 70% van de populatie van minder dan 2 dollar per dag. Er is nauwelijks toegang tot gezondheidszorg, ook voor de mensen die het wel kunnen betalen. Er is slechts 1 arts voor elke 28500 inwoners, in vergelijking met 74 medici voor elke 28500 mensen in de westerse wereld. Van elke 1000 levend geborenen sterven er 140 kinderen onder de 5 jaar, in vergelijking met gemiddeld 8 sterfgevallen bij 1000 levend geborenen in Europa en de Verenigde Staten. (Bron: VN Ontwikkelingsindex 2009)

Mercy Ships
Mercy Ships is een christelijke hulpverlenings- en ontwikkelingsorganisatie met hospitaalschepen. Mercy Ships is sinds 1978 actief in het verlenen van medische en tandheelkundige hulp, het doen van (land)bouwprojecten en het geven van training in gezondheidskunde en landbouw. Mercy Ships brengt hoop en genezing aan de vergeten armen en biedt hulp aan alle mensen ongeacht ras, geslacht of religie. Meer informatie: www.mercyships.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen