REshape 2010

Array

Na twee succesvolle congressen in 2009 reshape2009, vond op 17 maart 2010 de derde editie van REshape plaats. In de Nijmeegse ‘Vereeniging’  waren ruim achthonderd zorgprofessionals bij elkaar om kennis op te doen en delen over zorg 2.0, eHealth, zorg en internet.

Lucien Engelen verwelkomde de REshapers. Alle deelnemers aan REshape ontvingen het kleine boekje Zorg 2.0 Lucien vertelde onder andere dat  84% van de patienten Google bezoekt voordat ze naar hun arts gaan. En 57% vertelt online over hun ervaringen. “Zorgprofessional gebruiken internet ook, maar nog onvoldoende in zorgproces.”

Jan Jonker opende het  programma in de grote zaal! Waarna de dag begon met geengageerde presentaties van Gerard Kleisterlee,  CEO Philips; Clemens van Blitterswijk, Wetenschappelijk directeur MIRA & Emile Lohman Voorzitter Raad van Bestuur UMC St Radboud.

Gerard Kleisterlee:

“Mensen in het veld moeten de verbindingen maken en voor nieuwe initiatieven zorgen.

“Ontwikkelingen om zorg op afstand te regelen; daar moeten we naartoe om de zorg te verbeteren.”

“Concurrentiepositie Nederland staat op gebied van innovatie onder druk.”

Clemens van Blitterswijk (MIRA):

“Vooringenomenheid remt heel vaak innovatie.”

“Met volhouden bereik je de top.

“Nederland zeer competitief in onderzoek!”

“We verkeren in moeilijke tijd, maar er is licht aan het eind van de tunnel.”


Emile Lohman (UMC St Radboud):

“Met 8 UMC’s maken we enorm veel wetenschappelijke arbeid.UMC’s zijn van belang en buitengewoon uniek.”

“OK’s moeten we bouwen met de visie die we nu op de toekomst hebben.”

“Mooie voorbeelden zijn MijnZorgnet, Health Valley, Health Bridge en REshape.
Daarna was het podium voor Valerie Frissen. Prof.Dr. Valerie Frissen (1960) is communicatiewetenschapper, afgestudeerd aan de KU Nijmegen, alwaar zij ook promoveerde op een onderzoek naar het verschijnsel ‘veelkijkers’ in Nederland (1992). Valerie laat  www.patientslikeme.com de revue passeren. Zij is ervan overtuigd dat emancipatie van de gebruiker pas leidt tot echte  patient empowerment. “Wat met web 2.0 kan, kan vaak niet in organisaties; die zijn vaak nog sterk 1.0 ingericht.” Kansen voor zorg 2.0 liggen in transparantie, gelijkwaardigheid, hoogwaardige zorg, versterking zelfredzaamheid, kostenbesparingen & intelligente zorg Bedreigingen zijn volgens Franssen: onbetrouwbare en onveilge zorg,ongelijke zorg,stuurloze zorg,verlies aan autonomie en regie door ‘data obesitas’ en privacy.

Daarna volgde er een aantal pitches van zorg ondernemers.

Leonard Witkamp (Ksyos)  over ‘TeleDermatologie.  Huisarts+dermatoloog zijn bijzonder positief over dit initiatief. De patient hoeft niet te wachten en wordt toch goed geholpen. Hij vertelde over de mogelijkheden en ook de opbrengsten van telescreening, teleconsultatie en telemonitoring.

Leo Essink (Topicus) omschrijft het ‘zorgpad’. “EPD moet je niet zien als een stoffig dossier uit de jaren 80.” Volgens Essink is de toekomst an het MDO, een virueel MDO.”  Frank van Eck (Inspiro)had een verhaal over m-health en Eugene Kuipers (Iedereen EHBO) had een sprankelend verhaal over iedereenEHBO. Hij vertelde dat  slechts 2% van Nederland heeft EHBO-diploma. Daarmee zitten we op hetzelfde niveau als Kirgizie. Maar daar gaat hij verandering in brengen met zijn  E-learning-programma op http://www.iedereenehbo.nl/. Hij had ook een primeur: Iedereen EHBO-TV komt eraan!”


Daarna was het de beurt aan Lucien Engelen(UMC St Radboud): “Patient zoekt én vindt informatie op internet. Informatie die niet altijd correct is.” Sámen de ziekte bestrijden; de patient als teamlid! En betrekt de familie en mantelzorg erbij.”
Daarna lanceerde Lucien www.aed4.eu en vertelde hij trots dat er ook een  iPhone-app AED4eu in de iPhone apps store staat. (inmiddels op plaats 3 van de gratis gezondheids apps)

Het UMC St Radboud gaat overigens ook met het Nederlandse Rode Kruis samenwerken in het project aed4eu.

In de Vereeniging waren er de hele dag door allerlei leuke workshops. De dag werd plenaire afgesloten onder leiding van Jort Kelder. Helaas was Maria van der Hoeven niet aanwezig. Hij ging in gesprek met Melvin Samsom (UMC ST Radboud) Melvin Samsom liet een filmpje zien over digitale poli’s die ook vandaag door het ziekenhuis officieel werden geopend (kijk vast naar de trailer: http://www.vimeo.com/10134957) Daarna kwamen patient en arts uit filmpje digitale poli op podium werden door  Jort Kelder geinterviewd. Directeur Generaal Renée Bergkamp (min. EZ) overigens in plaats van Maria van der Hoeven aanwezig om de digitale poli’s te openen. Samen met Renée Bergkamp en Jort Kelder gingen in gesprek over subsidies voor zorg 2.0 initiatieven.

Verder was Wim Smit van Future Diagnostics ook een van de gelukkigen die door Jort aan de tand werden gevoeld.
Klapstuk naast de opening van de digitale poli’s was de technologie die Xsens presenteerde. Ze lieten zien wat ze aan 3D-technieken in huis hebben http://www.xsens.com. Het was een wervelende dansshow waarmee Xsense een high-tech hoogstand liet zien. Technologie die vanuit de medische wetenschap is ontwikkeld en die nu ook in de filmindustrie wordt gebruikt. Alice in 3D is onder andere opgenomen met deze techniek maar ook EA-sports heeft veel interesse. Voordeel van al die commerciele klanten is dat straks het systeem ook voor andere zorgleners beschikbaar wordt omdat het dan voor lagere prijzen geproduceert kan worden.

REshape 2010 in beeld

Het was een inspirerende en vooral ook gezellig dag. Ook BNR Nieuws Radio was aanwezig en hebben o.a. Bas Bloem geïnterviewd.  Uitzending aanstaande maandag om 19.30 uur

REshape Spring Maart 2011 zal met TEDxMaastricht zijn. Meer nieuws hierover volgt in loop komende week. TEDxMaastricht zal volledig in teken van de Zorg staan.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen