NVZ: ‘Waardering voor betere zorg IV’

Array

Consequenties controversieel verklaren
Het controversieel verklaren van de brief ‘Waardering voor betere zorg IV’, die minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in januari aan de Tweede Kamer zond, heeft nogal wat consequenties. Daarom stuurde Klink op dinsdag 16 maart een brief aan de Kamer waarin hij ingaat op de technische en financiele consequenties van het controversieel verklaren.

De NVZ had al eerder te kennen gegeven zeer ontstemd te zijn over het feit dat het kabinet nu, na het aftreden van de PvdA-ministers, geen verdere stappen kan zetten op het gebied van prestatiebekostiging in de curatieve zorg. De NVZ had er bij de Kamer eerder op aangedrongen het onderwerp als niet-controversieel te verklaren. De ervaringen van de afgelopen jaren laten zien dat prestatiebekostiging in de ziekenhuizen goed werkt en ook de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft zich onlangs opnieuw positief uitgelaten over de werking van vrije prijsvorming in de ziekenhuiszorg. De NVZ pleit al jaren voor uitbreiding van het B-segment naar 50 procent (en meer), in relatie tot de prestatiebekostiging en invoering DOT. Nu ligt er op verzoek van de Kamer dus een brief van de minister waarin hij scenario’s en consequenties schetst. Klink laat in deze brief het (aanvankelijke) voornemen tot uitbreiding van het B-segment varen, maar wil wel doorgaan op het pad van prestatiebekostiging. Ook houdt hij vast aan de dringende noodzaak van een herijking van de DBC-structuur en over te gaan op vernieuwde DBC’s (DOT).

Prestatiebekostiging
De minister geeft in zijn brief aan dat met prestatiebekostiging een nieuw overgangsmodel voor kapitaallasten kan worden ingevoerd. Formeel weten de ziekenhuizen echter nog niet wat deze regeling inhoudt. De minister moet beseffen dat hij hoe dan ook voor het eind van deze maand moet beslissen over het kapitaallastendossier, ongeacht of we nu wel of niet overgaan op prestatiebekostiging. De ziekenhuizen moeten komende maand immers de jaarrekening opmaken en hebben nu geen idee waar ze aan toe zijn. Dit zal leiden tot onvolledige jaarrekeningen en onthoudingen van goedkeuring van accountants. Daardoor zullen banken nog terughoudender zijn bij het verstrekken van leningen, en zullen zij lopende leningen opnieuw tegen het licht houden.

Daarnaast raakt de (al jaren) voortdurende onduidelijkheid in het bijzonder ziekenhuizen met bouwplannen of -activiteiten. Veel ziekenhuizen met nieuwbouwplannen weten niet wat voor vergoeding zij voor hun (nieuw)bouw ontvangen na 2011. De aangekondigde bouwimpuls en de verduidelijking van de kapitaallastencomponent in de tarieven zijn bij een aankondiging gebleven.

Positie NVZ
In de brief van 19 januari wordt ook een nieuw uitgewerkt bekostigingsmodel voor de medisch specialisten genoemd. Deze regeling is in de meest recente brief echter niet uitgewerkt. De NVZ vraagt zich dan ook af wat de voornemens van de minister hieromtrent zijn. Het bestuur van de NVZ gaat 24 maart met de leden in gesprek over de brief van de minister. Het zal daarbij onder meer gaan over de voornemens van Klink en de consequenties ervan voor de ziekenhuizen. Op basis van deze ledenraadpleging besluit het bestuur of het steun verleent aan dit plan.

Bron: NVZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen