Klink: Boerka af bij arts

Array

Demissionair minister Ab Klink van VWS vindt dat een zorgverlener mag vragen gezichtsbedekkende kleding, zoals een boerka, te verwijderen als de kwaliteit van zorg in het geding is. Dat antwoordt Klink op Kamervragen van PvdA-lid Khadija Arib.In toenemende mate doen er zich in de zorg problemen voor,die veroorzaakt worden door interculturele verschillen.  Met de antwoorden aan mevrouw Arib geeft Klink gelijk richting aan de kwestie van de23-jarige moslima uit Utrecht die bij het CGB in behandeling is. Ze werd door een huisarts geweigerd vanwege haar gezichtsbedekking. De arts was van mening dat het noodzakelijk was voor een goede medische behandeling. De moslima weigerde en klom gelijk in de hoogste boom. Volgens de vrouw heeft de arts een gelofte afgelegd om iedereen te helpen. Ze diende niet alleen een klacht in bijn het CGB maar diende ook een klacht in bij de Huisartsenpost en het Medisch Tuchtcollege. Ook had ze, zo melde ze op een forum voor moslims uit frustratie de politie gebeld.  Zorgverleners worden steeds vaker geconfronteerd met dit soort uitingen. Ook worden artsen zelf gediscrimineerd, zoals het weigeren om een hand te geven, het weigeren van wassen van mannelijke patienten op basis van religieuze of culturele gronden of het weigeren van mannelijke artsen.

Minister Klink is van mening dat het belang van goede en veilige zorg voorop zou moeten staan. Daar hoort bij dat zorgverleners niet gediscrimineerd mogen worden. Tevens is dedemissionair minister van mening dat de keuzevrijheid van de patient er niet toe mag leiden dat de veiligheid van de zorg in gevaar komt. Daarom heeft de minister laten weten dat als zorgverlener van mening zijn dat het dragen van gezichtsbedekkende kleding de kwaliteit en veiligheid van zorg in gevaar brengt, de patient gevraagd mag worden de gezichtsbedekking te verwijderen. Volgens de minister is het aan de zorgverlener om te bepalen in welke situaties dat nodig is.

Het hangt volgens Klink af van de specifieke situatie in hoeverre de werkgever rekening gehouden moet worden met een zorgverlener die gewetensbezwaren heeft ten aanzien van werk dat behoort tot de kerntaken van het beroep. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers om daar afspraken over te maken.

Ook is het de verantwoordelijkheid  individuele zorgverlener in spe om af te wegen of men zorgverleners kan worden, Want  vanuit sommige levensovertuigingen bestaaner  bezwaren hebben tegen het uitvoeren van bepaalde handelingen die tot de kerntaken van het beroep behoren.

Klink is niet bereid voor 1 mei een inventarisatie van de mogelijke problemen naar de Kamer te sturen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen