Kunstmatig chromosoom bij malariaparasiet ingebracht

Array

LUMC-onderzoekers van de Malariagroep (afdeling Parasitologie) zijn er als eerste in geslaagd om een artificieel chromosoom te maken van de malariaparasiet (Plasmodium) en deze in de kern van de malariaparasiet te brengen.

De mogelijkheid om een extra chromosoom bij de parasiet in te brengen kan een belangrijke bijdrage leveren bij het ontrafelen van het ontstaan van resistentie tegen geneesmiddelen en bij het ontrafelen hoe parasieten in het bloed weten te ontsnappen aan het immuunsysteem, schrijven de onderzoekers in het maartnummer van Cell, Host & Microbe dat op 18 maart verschenen is.

Resistentie
Evenals chromosomen van andere organismen, bevat het artificiele chromosoom een centromeer, een structuur die betrokken is bij de juiste verdeling van chromosomen tijdens de celdeling en telomeren die bijdragen aan stabiliteit van een chromosoom.
“De rest van de genen op dit chrosmosoom kunnen we per parasiet varieren”, vertelt onderzoeker dr. Chris Janse. “Vervolgens behandelen we deze parasieten met middelen tegen malaria en kunnen we zien welke parasieten in leven blijven, en dus welke genen aan resistentie tegen malariamedicijnen bijdragen. Dat is nu nog grotendeels onbekend.” De onderzoekers passen hetzelfde principe toe om te kijken welke genen de malariaparasiet gebruikt om aan het immuunsysteem te ontsnappen. Vooral de genen aan de randen van de chromosomen, naast de telomeren, lijken hieraan bij te dragen. In totaal heeft de parasiet ongeveer 5000 genen.

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen