Diabetespatiënt is vaak wat ouder, man en te zwaar

In 2009 had 4 procent van de Nederlanders diabetes. Onder hen bevinden zich meer ouderen, meer mannen en meer mensen met overgewicht dan onder niet-diabetici. Mensen met suikerziekte hebben vaker een loophulp zoals een stok, rollator of scootmobiel nodig en bezoeken ook vaker de huisarts en specialist.

4 procent heeft suikerziekte
Diabetes, of suikerziekte, is een veel voorkomende chronische ziekte. In 2009 gaf 4 procent van de Nederlanders aan diabetes te hebben. Dit aandeel neemt al jaren toe, in 2001 had bijvoorbeeld 3 procent diabetes.

Man, 63 jaar, lager opgeleid
In de periode 2001-2009 was de gemiddelde diabetespatient een stuk ouder dan de rest van de bevolking, namelijk 63 jaar. De gemiddelde leeftijd van Nederlanders is 38 jaar. Ook is de diabetespatient wat vaker dan gemiddeld een man en doorgaans lager opgeleid dan de gemiddeld. Verder woont een diabeticus iets vaker in de grote stad dan op het platteland. Vooral onder Nederlanders van Surinaamse afkomst komt de ziekte vaker voor, 6 procent van hen heeft diabetes.

Vaker te dik, minder vaak zware drinker
De gemiddelde diabetespatient is dikker dan de rest van de bevolking. Twee derde van de diabetici heeft overgewicht, tegenover 45 procent van mensen zonder diabetes. Diabetici voldoen minder vaak aan de richtlijn voor gezond bewegen dan niet-diabetici, 44 versus 55 procent. Iets meer dan een kwart van de diabetici rookt, evenveel als bij de niet-diabetici. Daarentegen zijn diabetici iets minder vaak zware drinker, 9 procent tegen 11 procent bij de niet-diabetici.

Niet vaker een bril, wel vaker een loophulp
Diabetes kan onder andere de ogen aantasten en voetproblemen veroorzaken. Mensen met suikerziekte dragen echter niet vaker dan anderen een bril of contactlenzen. De voetproblemen van diabetici zijn wel terug te zien in het hulpmiddelengebruik. Ze gebruiken ongeveer 3 keer zo vaak als niet-diabetici een loophulp zoals een stok, rollator, rolstoel of scootmobiel. Ook hebben zij 2 keer zo vaak orthopedisch schoeisel nodig.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen