Geen projecten maar gezondheidsbeleid op scholen bepleit

Array

Iedere middelbare school draait wel eens een gezondheidsproject over voeding. Of over pesten. En alcohol en roken krijgen ook wel eens aandacht. En natuurlijk wordt er sexueel voorgelicht. Maar die projectmatige aanpak is niet voldoende. Die incidentele aandacht heeft de uitstraling van geringe betekenis voor docenten en leerlingen.

Daarom is het beter gezondheidsbeleid binnen een middelbare school te ontwikkelen met een van de schoolleiders als eerstverantwoordelijke. Dit beleid is dan gericht op acht aandachtsgebieden:
1. meer bewegen
2. niet roken
3. geen alcohol en drugsgebruik
4. gezonde voeding
5. geen game- en internetverslaving
6. geen gepest
7. veilige sexualiteit
8. een gezond binnenmilieu met bijvoorbeeld schone toiletten en hygienische schoongemaakte ruimten.

Deze acht gebieden zijn onder meer te bevorderen via
a) het geven van lessen de leerlingen
b) invulling van mentoruren
c) monitoring van gezondheid via bijvoorbeeld internetenquêtes
d) een kantinebeleid gericht op gezonde voeding
e) snelle doorverwijzing naar zorgadviesteams en
f)  reglementering van gedragscodes binnen en rond de school.
Dit beleid is te ontwikkelen met steun van leerlingen, schoolleiding, ouders,  GGD’en en andere gezondheidsinstanties.

Dit pleidooi voor gezondheidsbeleid op middelbare scholen kwam naar voren in inleidingen van drs. Goof Buijs en dr. Vivian Bos. De eerstgenoemde is leider van het programma Gezonde School, dat het NIGZ op vele scholen introduceert. De laatstgenoemde geeft leiding aan het RIVM centrum Gezond Leven, dat binnenkort een handleiding publiceert over het totstandbrengen van Gezondheidsbeleid op scholen.

Buijs en Bos hielden hun inleidingen op het Julius congres Recente Ontwikkelingen in Gezondheidsonderwijs op middelbare scholen en het Middelbaar Beroeps Onderwijs, dat op 16 maart plaats vond op het Hugo de Groot College, een middelbare school op Rotterdam-Zuid. Hondervijftig deelnemers telde dit congres, afkomstig van vele GGD’en en tal van MBO-instellingen. Het ontwikkelen van gezondheidsbeleid wil niet zeggen, dat meteen op alle acht genoemde onderdelen alles overhoop moet.

De schoolleiding geeft in overleg met de GGD aan, welk aandachtsgebied prioriteit heeft. Dat is in de ene school pestpreventie en op een andere school het alcoholgebruik onder de zestien. Inleider Geert Bruinen van de GGD Rotterdam Rijmond benadrukte op 16 maart daarom dat gezondheidsvoorlichters tegenwoordig meer competenties hebben dan vroeger. Vroeger wisten zij alleen iets over bijvoorbeeld een gezondheidsles tegen roken. Tegenwoordig zijn zij beleidsadviseur voor gemeenten en onderwijsonderwijsinstellingen

Vaak zitten die niet op één lijn, bijvoorbeeld als een gemeenteraad iets wil tegen alcoholgebruik en coma zuipen en de school meer wil bewegen. Dankzij competente gezondheidsvoorlichters worden dergelijke verschillen overbrugd en worden soms beide gerealiseerd. De PPP’s van de meeste voordrachten van het 16 maart congres staan binnen kort op de website www.integratedcare.nl. Klik hier vanaf 28 maart.

Auteur: prof.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen