Online coaching van COPD-patiënten bij het Havenziekenhuis

Online coaching van longpatienten met COPD bij het Havenziekenhuis
Sinds deze week kunnen de COPD-patienten van het Havenziekenhuis in Rotterdam gebruik maken van “mijn COPD-online”. Via internet krijgen zij hulp bij het zelf monitoren van hun ziekte. Ook kunnen patienten via “mijn COPD-online” vragen stellen en direct advies krijgen.

COPD is een ernstige ziekte van de longen en de luchtwegen. Bij COPD zijn de luchtwegen vernauwd door een chronische ontsteking. De longen van COPD patienten functioneren niet goed en herstellen zich nooit meer.
COPD is de verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Mensen met COPD komen adem tekort, bijvoorbeeld als zij extra inspanningen verrichten zoals trap lopen en boodschappen dragen. Maar ook dagelijkse dingen als wassen, aankleden, eten en deelname aan het sociale leven kunnen problemen opleveren.

Het Havenziekenhuis gaat COPD-patienten dus nu actiever ondersteunen,ook als zij thuis zijn. Longarts Mennema, die sinds 2007 bij het Havenziekenhuis werkt, verwacht er veel van “Via COPD-online helpen we patienten doelen te stellen en meer structuur aan te brengen in hun dagritme en het gebruik van medicijnen. Zij kunnen zo zelf zien in hoeverre zij hun COPD onder controle hebben”. Patienten die gebruik gaan maken van “mijn COPD online” bespreken samen met de
longverpleegkundige hun doelen en vullen die in op COPD-online. Zij kunnen ook online vragen stellen aan de longarts en de
longverpleegkundige en krijgen dan gericht advies. Deelname is gratis voor alle patienten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen