Eerste Kamer praat over invoering EPD

Array

Aan de leden van de Vaste Eerste Kamercommissie VWS:
Op 22 maart spreekt u als lid van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport/Jeugd en Gezin met wetenschappers en vertegenwoordigers van beroepsorganisaties in de gezondheidszorg over de invoering van een landelijk patientendossier. In de selectie van mensen die worden gehoord ontbreekt vooralsnog een vertegenwoordiger van de patientenorganisaties.
En dat is onbegrijpelijk, want met name voor chronisch zieken is een EPD een belangrijk middel om de kwaliteit van de informatievoorziening en daarmee van de zorg te verbeteren. Daarnaast is het een belangrijke randvoorwaarde om op verantwoorde en effectieve wijze via zelfmanagement grip op hun aandoening te krijgen of houden.

De grootste patientenorganisatie in Nederland, Diabetesvereniging Nederland (DVN), heeft besloten om de ontwikkelingen niet langer af te wachten en heeft begin dit jaar een eigen patientenportaal geïntroduceerd. Zonder dat er campagne is gevoerd voor dit patientendossier, maken nu al meer dan 7000 diabetes patienten er dagelijks gebruik van in de omgang met hun chronische aandoening. De DVN heeft met de introductie van het patientendossier veel praktijkervaring opgedaan met het vertalen van zorgvraag van mensen met Diabetes Mellitus en de ontwikkeling en implementatie, waaronder de afstemming met zorgaanbieders maar ook de privacywaarborgen van dit elektronische patientendossier.

De NPCF, DVN en vijf andere grote landelijke patientenorganisaties hebben het voornemen om dit initiatief, momenteel onder de naam mijnDVN, op den duur te laten uitgroeien tot een landelijk patientenportaal, wat ook geschikt is voor patienten met andere of meerdere chronische aandoeningen in het bijzonder en alle patienten in het algemeen De vooraanstaande diabeteszorgverleners in Nederland hebben aangegeven ook te willen koppelen met mijndvn.nl. In die zin is het dus ook een door hen geaccepteerd fenomeen.

Voor een compleet beeld van de mogelijkheden rondom de invoering van een landelijk werkend elektronisch patienten dossier wil ik u dringend vragen om ook met de heer Maarten Ploeg van gedachten te wisselen tijdens de aanstaande ronde tafel bijeenkomst. De heer Ploeg is directeur van de Diabetesvereniging Nederland en algemeen directeur/bestuurder van Mijnregie BV waarin de portal wordt geexploiteerd.

Daarmee is hij verantwoordelijk voor het trendsettende patientenportaal mijnDVN. Voorzitter Mevrouw Slagter heeft ons al laten weten dat Dhr. Ploeg als toehoorder in de plenaire zaal kan plaatsnemen. Van die mogelijkheid maakt de heer Ploeg graag gebruik en hij zal dus aanwezig zijn en beschikbaar voor beantwoording van uw vragen.

Laat u vooral niet de mogelijkheid voorbijgaan om van de kennis en ervaring van deze expert gebruik te maken. Dhr. Ploeg spreekt namens Diabetesvereniging Nederland en mede namens de NPCF. Vanwege de beoogde samenwerking spreekt de heer Ploeg dus namens vele honderdduizenden leden/patienten.

Mocht u naar aanleiding van mijn verzoek nog vragen hebben, dan ben ik graag bereid om mijn verzoek telefonisch nader toe te lichten.

M. Vermeer MBA

Algemeen Directeur

Bron: NPCF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen