MCA verbetert onderzoek, onderwijs en opleiding

Array

Medisch Centrum Alkmaar (MCA) wil samen met vier andere ziekenhuizen een voortrekkersrol gaan spelen op het gebied van onderzoek, onderwijs en opleiding. Op 19 maart heeft de raad van bestuur het convenant Pentagoon getekend. Ook drie andere topklinische opleidingsziekenhuizen (Kennemer Gasthuis, Spaarne ziekenhuis en Sint Lucas Andreas Ziekenhuis) en het universitaire VU medisch centrum tekenden voor verbetering.
onderwijs en onderzoek
Werkgroepen van de ziekenhuizen buigen zich komend jaar over een van de vijf
onderwerpen:

  • geneeskunde onderwijs
  • opleiding medische specialist
  • verpleegkundige vervolgopleiding
  • zorginnovatie
  • wetenschappelijk onderzoek

Met de samenwerking willen de ziekenhuizen de volgende voordelen realiseren:

  • het gezamenlijk verbeteren van de kwaliteit in het onderwijs aan studenten geneeskunde en artsen in opleiding
  • meer patienten laten profiteren van wetenschappelijk onderzoek
  • zorgen voor voldoende instroom van kwalitatief hoogwaardig verpleegkundig personeel
  • het bieden van inspirerende opleidingsmogelijkheden en een aantrekkelijk carrièreperspectief.

loopbaan en tevredenheid
Concreet gaat het convenant ondermeer om het ontwikkelen van flexibele en uitdagende leer- en loopbaantrajecten voor verpleegkundigen. Zo kunnen zij makkelijker doorstromen naar een andere functie. Daarnaast zullen de ziekenhuizen samen een systeem ontwikkelen dat ervaringen en tevredenheid van de artsen in opleiding meet. Met de resultaten kunnen zij het medisch onderwijs verder verbeteren.
het Pentagoonverband
Het Pentagoonverband kan worden gezien als een kwaliteitsimpuls bovenop de bestaande samenwerking tussen alle regionale ziekenhuizen en VU medisch centrum op het gebied van onderwijs en opleiding. Vanzelfsprekend kunnen de andere regionale ziekenhuizen ook profiteren van de nieuwe initiatieven. ‘Wij zijn bijzonder verheugd over deze samenwerking. In het onderwijs streven we gezamenlijk naar een toppositie in Nederland. Dit willen we ook als opleiders en als werkgevers. Met vooral één doel voor ogen: topzorg leveren aan onze patienten, door nog beter toegeruste artsen en verpleegkundigen’, aldus Wim Stalman, lid raad van bestuur VUmc.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen