NZa onderzoekt weekendtoeslagen tandartsen

Array

NZa vraagt gedupeerde patienten zich te melden
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is een onderzoek gestart naar weekendtoeslagen van tandartsen. De NZa heeft signalen ontvangen dat een aantal tandartsen teveel in rekening brengt voor een behandeling in het weekend. Hiermee zouden de tandartsen de wet* overtreden en patienten duperen. De NZa onderzoekt nu de administratie van deze tandartsen.

Op de antwoordapparaten van verschillende tandartsen is expliciet vermeld dat patienten tijdens het weekend een toeslag bovenop het normale tarief zijn verschuldigd. Die toeslag varieert van 80 tot 100 euro. Volgens de Wet marktordening gezondheidszorg mag een tandarts in het weekend overdag
€ 19,50 aan toeslag rekenen. Vindt de behandeling plaats tussen 18:00 uur en 08:00 uur in het weekend, dan mag een tandarts twee keer deze toeslag in rekening brengen. Als hij van dit bedrag afwijkt, is hij in overtreding en dupeert hij patienten. Zij krijgen de extra toeslag namelijk niet vergoed van hun verzekeraar.

Het is mogelijk dat meer tandartsen te hoge weekendtoeslagen vragen. De NZa roept patienten met vergelijkbare ervaringen dan ook op zich te melden. Dit kan door te bellen met 0900-7707070 of per mail via [email protected]

* Wmg, artikel 35, lid 1

Bron: NZa

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen