Prismant maakt doorstart bij Kiwa

Array

Prismant, kennis en expertisecentrum voor de zorg, zal naar grote waarschijnlijkheid een doorstart kunnen maken als onderdeel van de Kiwa NV. Na evaluatie van de vele biedingen heeft Kiwa het exclusieve recht verkregen om met curator en management van Prismant de doorstart verder vorm te geven. De continuïteit van het Utrechtse Prismant kwam in februari door een samenloop van ongelukkige omstandigheden in gevaar. Om toch in de behoefte van de markt te kunnen blijven voorzien worden de algemene consultancy activiteiten losgeknipt voor een separate doorstart onder de naam CC Zorgadviseurs. De kernactiviteiten van Prismant bestaande uit de informatie- en onderzoeksdiensten met gerelateerd advies en opleiding maken waarschijnlijk een onafhankelijke en zelfstandige doorstart bij Kiwa.Prismant is het al bijna 50 jaar bestaande onafhankelijke kennisinstituut voor de zorg op basis van onafhankelijke data, kwalitatief en kwantitatief onderzoek, advisering en opleiding. De opdrachtgevers varieren van individuele zorginstellingen tot branche organisaties en het Ministerie van VWS. Prismant kwam in de loop van 2009 in de financiele problemen met name door het niet-doorgaan van een vastgoedtransactie als gevolg van de economische recessie en een niet-geslaagde fusie en integratie met twee zorg consultancy bedrijven (Walvis en CC Zorgadviseurs). De keuze is nu gemaakt om een back-to-basics doorstart te maken als onafhankelijk, informatie gebaseerd kennis- en onderzoeksinstituut met aanpalende advisering en opleiding. De doorstart geschiedt naar verwachting per medio april onder de sterke financiele vleugels van het onafhankelijke kennisinstituut Kiwa dat vooral als certificatie instelling bekend is.

Guus van Montfort, huidig algemeen directeur van de Prismant Groep en sprekend namens het Prismant management team: “Wij zijn verheugd dat uit de grote aandacht voor allianties met Prismant na een pittige selectie Kiwa naar voren is gekomen als waarschijnlijke partner. In Prismants filosofie en kwaliteitsstreven ligt een rol als onafhankelijke instelling voor de hele zorg besloten. De diverse gesprekken gaven aan dat dit uitstekend geborgd lijkt door samen te gaan met een andere onafhankelijke, veelvuldig geaccrediteerde organisatie als Kiwa. Zij doen al meer in de zorg dan wij vermoedden zodat een bredere portfolio voor meerdere van onze opdrachtgevers ter beschikking komt. Verder wilde Kiwa reeds investeren in die producten en diensten die Prismant al voerde. Binnen de robuuste Kiwa groep zijn onze continuïteitskansen groter en is ook ruimte voor verdere ontwikkeling en professionalisering van onze dienstverlening. Kortom: deze krachtenbundeling zou wel eens mooie dingen op kunnen leveren voor de zorg en de medische sector in Nederland.”

Als grootste Nederlandse certificatiebedrijf is Kiwa al jaren actief in de zorg en de medische sector met uiteenlopende certificatieschema´s (o.a. HKZ, ZKN, ISO 13485 en installatie-, brand- en braakveiligheid

van de instellingen zelf). De activiteiten van Prismant op het gebied van informatiebeheer, onderzoek en benchmarking sluiten hier nauw bij aan. Paul Hesselink, algemeen directeur van Kiwa is enthousiast over de nieuwe kans: “Vanuit onze groeistrategie waren we al langer op zoek naar verbreding van onze activiteiten in de zorg. Met deze uitbreiding van onze portfolio kunnen we de zorgsector straks mogelijk een one-stop-shop voor brede kwaliteitsborging bieden. Omdat onze onafhankelijkheid boven iedere twijfel dient te staan zijn de puur commerciele adviesactiviteiten van de oude Prismant Groep uiteraard niet in de deal opgenomen. Deze gaan separaat verder.”

Sjaak Peters, extern onderzoeksleider Doorstart Prismant: “In de kern is Prismant gezond en kansrijk voor een doorstart. Als we de goede kennispositie, dienstverlening en reputatie weer samenhangend in de markt kunnen zetten, kan een mooie toekomst gerealiseerd worden. Samen met Kiwa wordt een leider in de zorg gevormd die vele combinaties van kennis onafhankelijk en integer ter beschikking kan stellen aan een breed scala opdrachtgevers en stakeholders. Dit ziet er goed uit!”

De dienstverlening is tijdens de surseance-periode gewoon doorgegaan. Om na de doorstart ook weer nieuwe activiteiten en opdrachten uit te voerden streven Kiwa en Prismant naar een snel en adequaat overgangsproces, dat waarschijnlijk al in april zijn beslag zal kunnen krijgen. De stakeholders zoals opdrachtgevers, overheid en branche organisaties zullen persoonlijk worden geinformeerd.

Bron: Prismant & Kiwa Expert Centre Gezondheidszorg

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen