Consumentenbond wil groot onderzoek naar tarieven tandarts en orthodontist

Array

Als het aan de Consumentenbond ligt, dan komt er snel één groot alles omvattend onderzoek naar de tarieven van tandartsen en orthodontisten. Momenteel is er in de mondzorg sprake van een wirwar aan prijzen en ingewikkelde tariefstructuren. Voor consumenten en patienten is dat onduidelijk, zo blijkt uit het stijgend aantal telefoontjes en e-mails dat de Consumentenbond hierover ontvangt. De bond pleit voor eerlijke en begrijpelijke tarieven, waarbij het prijsverschil tussen een beugelbehandeling bij de tandarts of de orthodontist in ieder geval moet verdwijnen.

Momenteel doet de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoek naar onterecht hoge weekendtarieven bij tandartsen. Ook bekijkt de toezichthouder of de prijs van een beugelbehandeling passend is. Mogelijk gaan daardoor de prijzen omlaag. “Orthodontisten zijn de afgelopen jaren efficienter gaan werken.Dat is prima, maar dat moet dan ook tot uiting komen in de prijs”, stelt Consumentenbond-directeur Bart Combée. Begin maart kwam het Financieele Dagblad met cijfers waaruit blijkt dat het gros van de orthodontisten veel meer verdient dan het door de overheid bepaalde norminkomen. Bekend is ook dat veel orthodontisten standaard het maximum tarief rekenen en dat zij zich in 2008 en 2009 massaal hebben laten inschrijven als tandarts. Via die papieren constructie kunnen ze voor exact dezelfde beugelbehandelingen hogere tarieven in rekening brengen. Sommige overstappers blijven zich bovendien uitgeven als orthodontist. Daarmee overtreden ze de wet en misleiden ze hun klanten.

Vrije prijzen
De Consumentenbond dringt al langer aan op een overkoepelend onderzoek naar de tarieven in de mondzorg. Het onderzoek dat nu loopt is in de ogen van de bond weliswaar nuttig, maar ook beperkt. Zo kijkt de NZa alleen naar de inkomsten van ‘echte’ orthodontisten en niet naar de orthodontisten die zijn overgestapt naar het tandarts-register. Combée: “Op die manier ontstaat een scheef beeld, en mogelijk weer een onrealistisch tarief. En ook het probleem van de switchende orthodontisten is daarmee nog niet opgelost. Met zo’n onderzoek is de consument niet direct geholpen. Het zou beter zijn om in één klap de tarieven van de hele sector tegen het licht te houden, zeker nu het erop lijkt dat er voorlopig geen vrije prijzen komen.”

Bron: Consumentenbond

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen