Demissionair minister Verburg: pas in 2011 wetgeving rond antibioticagebruik overwegen

Array

Als er eind 2010 geen goede voorstellen liggen om het  in de veehouderij te verminderen, wil minister Verburg (LNV) zelf met maatregelen komen. Dat gaf de demissionair bewindsvrouw woensdag aan in debat met de Tweede Kamer. Verburg houdt vast aan de 20 procent minder antibioticaverbruikt voor 2011.De bewindsvrouw gaat binnenkort praten met de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD). Ze wil het onder meer hebben over een kleine groep dierenartsen die goed is voor 80 procent van het medicijngebruik. De Kamer vindt het hoog tijd voor maatregelen.

Met de KNMvD wil Verburg praten over de komst van een veterinaire diergeneesmiddelenautoriteit (VDA) die bijhoudt welke middelen een dierenarts voorschrijft. Voor de zomer verwacht ze bovendien de uitkomsten van onderzoek naar de mogelijkheden om sommige antibiotica alleen te gebruiken bij mensen en niet bij dieren.

De Partij voor de Dieren wil een rigoureuze aanpak en bepleit de komst van een deltaplan antibioticagebruik, want een buitengewoon probleem vraagt nu eenmaal een buitengewone aanpak. “Het zou onbestaanbaar zijn als een peuter oorontsteking heeft om dan de hele school met antibiotica te behandelen. Maar in de pluimveesector gebeurt dat dus wel”, aldus Marianne Thieme (PvdD).

GroenLinks vindt het niet toevallig dat ook minister Ab Klink (Volkgezondheid) de laatste tijd vaste gast lijkt te zijn bij Landbouwdebatten. „We delen het dat hier niet vrijblijvend naar moet worden gekeken”, aldus Klink, die de kleine groep dierenartsen die nu „overmatig veel middelen” voorschrijfven goed in de gaten wil houden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen