Open dag Albert Schweitzer ziekenhuis levert elf gevallen huidkanker op

Array

Tijdens de open dag van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Zwijndrecht op zaterdag 20 maart, hebben dermatologen bij het publiek elf zeer waarschijnlijke gevallen van huidkanker geconstateerd: acht basaliomen, een spinalioom en twee melanomen.

De specialisten Ids Boersma en Koos Schuller (Albert Schweitzer ziekenhuis) en professor Arnold Oranje (Erasmus MC) – samen goed voor ruim een eeuw ervaring in huidziekten – boden bezoekers van de open dag een laagdrempelige gelegenheid om naar oneffenheden op de huid te laten kijken. Ruim 350 mensen (van de 4000 bezoekers van de open dag) maakten gebruik van dit eenmalig spreekuur, genaamd ‘Check je Vlekje’.Consequenties
,,Aan de uitkomst van dit spreekuur kun je zien hoe belangrijk het is om een plekje op de huid dat je niet vertrouwt, of dat langzaam verandert, zo spoedig mogelijk aan een arts te laten zien”, concludeert Boersma. ,,Misschien dat deze elf patienten daarmee langer zouden hebben gewacht, als ze niet op onze open dag waren gekomen. De bijbehorende klachten zijn minimaal, maar de consequenties kunnen enorm zijn. Aan een te laat behandeld melanoom kun je uiteindelijk doodgaan.”

Huisarts
De mensen bij wie een vorm van huidkanker werd vastgesteld, hebben een verwijsbrief meegekregen en het advies zich nog deze week bij hun huisarts te melden voor doorverwijzing. Boersma: ,,Het traject begint bij de huisarts. Ons spreekuur was bedoeld om het publiek te laten zien hoe wij werken en wat wij kunnen, niet om patienten te werven. Wij hebben met de huisartsen in ons verzorgingsgebied een zeer goede samenwerking. Zij zijn trouwens in het algemeen ook erg kundig in het vroeg diagnostiseren van huidaandoeningen. Maar dan moet de patient natuurlijk wel komen.”

Formeel gaat het in de elf genoemde gevallen nog om verdenkingen van kanker. Boersma: ,,De patholoog-anatoom moet officieel bevestigen dat het om kanker gaat. Maar ga er maar vanuit dat wij er niet vaak naast zitten.”

Bron: ASZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen