Partij voor de Dieren dient vandaag motie in om groei MRSA besmettingen terug te dringen

Array

Het aantal besmettingen met de MRSA bacterie op de intensieve veehouderij is weer toegenomen. Steeds vaker blijkt de stal de haard te zijn voor deze ziekenhuisbacterie. Vorig jaar gold dit voor 40% van de besmettingen. Overmatig en in veel gevallen preventief antibioticagebruik is de oorzaak van het veelvuldig voorkomen van deze resistente bacterie bij dieren in de intensieve veehouderij. De Partij voor de Dieren dient vandaag een motie in om met strenge regels voor antibioticagebruik te komen.

Mevrouw Thieme (PvdD) wil een wetgeving voor het gebruik van antibiotica voor de intensieve veehouderij. Thieme wil dat  het gebruik van cefalosporinen wordt gereserveerd voor mensen. Verburg zei dat ze eerst een conferentie wil afwachten over het gebruik van antibiotica. Zij wil zich daar eerst door deskundigen over laten voorlichten. De minister van LNV zei dat onlangs in het wekelijks vragenuurtje van de Tweede Kamer. Haar beleid is er op gericht om het gebruik hiervan in de gehele veehouderij te verminderen met 20 procent in 2011.Volgens Thieme neemt minister Verburg geen maatregelen maar laat ze regulatie aan de sector over die nu aanzienlijk verdiend aan het gebruik van antibiotica. Het gebruik van de antibiotica cefalosporinen in de pluimveehouderij wil minister Verburg niet onmiddellijk verbieden.

Uit cijfers van het RIVM blijkt dat het aantal besmettingen met de MRSA bacterie op de intensieve veehouderij ook afgelopen jaar weer is toegenomen,. De MRSA bacterie is resistent tegen antibiotica en ook wel bekend onder de naam ‘ziekenhuisbacterie’, omdat de bacterie normaal gesproken vooral in ziekenhuizen wordt aangetroffen. Maar steeds vaker blijkt dat de stal de bron te zijn van deze bacterie. Dit komt door het veelvuldig gebruik van antibiotica door boeren in de veehouderij De dieren worden niet ziek van de bacterie, maar kunnen hem wel overdragen op de veehouders en hun families. Wanneer zij vervolgens naar het ziekenhuis moeten, voor ziekte of omdat ze daar werken, is het risico groot dat zij de bacterie overdragen aan personeel en patienten. Kwetsbare patienten kunnen daar flink ziek van worden en in een enkel geval zelfs overlijden. Besmet personeel kan de bacterie onbedoeld overdragen aan anderen.

Op 5 maart jl. kondigde de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) aan bij haar achterban te bepleiten te stoppen met het toepassen van cefalosporine-antibiotica bij pluimvee, met het oog op mogelijke gevolgen voor de volksgezondheid. In de Regeling van werkzaamheden kwam de vraag aan de orde of deze groep van antibiotica niet reeds verboden is. Cefalosporinen is een naam voor een groep van antibiotica. Eén van deze antibiotica betreft het middel ceftiofur. Dit middel en een aantal andere middelen uit deze groep hebben toelatingsregistraties voor toepassing bij gezelschapsdieren, varkens en runderen. Registratie betekent dat deze antibiotica, mits volgens de regels toegepast bij deze diersoorten, effectief zijn en veilig voor mens, dier en milieu. Cefalosporine-antibiotica hebben geen registratie voor pluimvee. Dit betekent echter niet dat toepassing bij deze dieren per definitie risicovol is.

Tot in 2001 was het antibioticum ceftiofur geregistreerd voor eendagskuikens. Er bestond een voorlopige Maximale ResiduLimiet (MRL) als veilig niveau in dierlijke producten. Deze registratie is destijds vervallen, omdat de registratiehouder géén aanvraag voor vaststelling van een definitieve MRL voor eendagskuikens had aangevraagd. Het gebruik van cefalosporinen bij pluimvee is nu slechts in zeer uitzonderlijke situaties toelaatbaar. Namelijk als er een diergeneeskundige nood- zaak bestaat en alle alternatieven onwerkzaam zijn. In een dergelijk geval heeft een dierenarts de vrijheid om een beroep te doen op de «cascadere- geling».

De Partij voor de Dieren heeft sinds haar toetreding tot de Tweede Kamer herhaaldelijk aan minister Verburg gevraagd om de besmettingen tot op de bodem uit te zoeken en een effectieve aanpak te ontwikkelen. Minister Verburg heeft herhaaldelijk geantwoord dat ze, samen met de sector, afspraken gaat maken om resistentievorming van bacterien en MRSA-besmettingen te voorkomen. Dit resulteerde in het convenant Antibioticaresistente Dierhouderij. Maar deze afspraken bestaan slechts uit verplichtingen om antibioticagebruik te registreren en te monitoren en toezeggingen over het uitwisselen van gegevens. Het bevat geen verplichting om het daadwerkelijke gebruik van antibiotica in te perken.

Ook dierenartsen spelen een grote rol in de MRSA-besmettingen. Zij schrijven antibiotica voor en doen tevens dienst als apotheker. Zij verdienen dus aan door hun zelf voorgeschreven medicijnen. Minister Verburg heeft al in 2007 aangegeven te willen onderzoeken of dit niet anders geregeld kan worden zodat er geen sprake kan zijn van een financieel belang bij het uitschrijven van een recept. Pas nu, anderhalf jaar later, heeft zij daadwerkelijk opdracht gegeven voor dit onderzoek. Ondertussen gaat de huidige verspreiding van MRSA gewoon door

De drastische toename van het aantal besmettingen is voor de Partij voor de Dieren een duidelijke aanwijzing dat het probleem van de MRSA-besmettingen niet opgelost kan worden door de sector zelf. Marianne Thieme heeft de minister in Kamervragen verzocht nu snel met stringente regelgeving over antibioticagebruik te komen. Ook vraagt de Partij voor de Dieren om het instellen van een grootschalig periodiek gezondheidsonderzoek onder veehouders om de besmettingen van de veehouders nauwkeurig te monitoren. De kosten van de MRSA-besmettingen zouden moeten worden doorberekend aan de veehouderij.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen