Q-koortspoli Den Bosch flink druk

Het laboratorium van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch heeft het flink druk met de Q-koorts door extra aanbod van patienten, dat meldde het NOS-journaal vanmiddag. Dagelijks komen honderd mensen naar de Q-koortspoli voor een bloedtest.

Door de grote hoeveelheid werk ontstaan vertragingen in de behandeling van patienten. Een tijd lang is de beste testmethode niet toegepast om tijd te winnen. Ook worden er meer mensen met Q-koorts door het JBZ behandeld. In het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch worden op dit moment veertig patienten met chronische Q-koorts behandeld.
Vorig jaar ging dit nog om ongeveer vijftien patienten. Chronische Q-koorts komt voor bij ongeveer 1 tot 3 procent van de patienten.

De hoge werkdruk heeft verschillende oorzaken: er melden zich veel mensen voor een Q-koortstest door de grotere bekendheid van de ziekte. En mensen vragen hun huisarts om een test omdat ze willen weten of dat vermeende griepje van vorig jaar niet toevallig toch Q-koorts was. Ook de huisartsen zelf denken eerder dan voorheen aan Q-koorts.

Tot en met 17 maart zijn in Nederland dit jaar 247 besmettingen met Q-koorts vastgesteld. Van deze patienten lag bij 52 mensen de eerste ziektedag in 2010.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen