Energierijke tussendoortjes maken niet iedereen dik

Array

Van snacken word je niet per se dik, tenminste, als je jong en slank bent. Dit verrassende resultaat blijkt uit promotieonderzoek bij de afdeling Humane Voeding.  Promovendus Mirre Viskaal-van Dongen en hoogleraar Sensoriek en Eetgedrag Kees de Graaf van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, onderzochten het effect op het lichaamsgewicht van energierijke snacks zoals pinda’s of snickers en energiearme snacks zoals fruit.   Ook keken ze naar het tijdstip van snacken: tussendoor of bij de maaltijden. De proefpersonen waren verder vrij om te eten wat ze wilden. ‘Het populaire idee is dat je van snacken dik wordt’, zegt de Graaf. ‘We hadden dan ook verwacht dat energierijke snacks tussendoor zouden leiden tot een verhoging van het lichaamsgewicht, een inkopper.’   Compenseren Maar de resultaten van het onderzoek verrasten de Graaf. Er was geen verschil in gewicht tussen proefpersonen die energierijke of energiearme snacks aten. Dit geeft volgens de Graaf aan dat de proefpersonen het snacken goed compenseren door minder andere dingen te eten. Volgens de hoogleraar speelt de relatief lage leeftijd van gemiddeld 22 jaar van de proefpersonen mogelijk ook een rol in de resultaten. ‘Het zou interessant zijn de proef te herhalen met wat oudere proefpersonen of bij mensen die gemakkelijk overgewicht ontwikkelen’, besluit de Graaf.

Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het blad voor Wageningen UR (University & Research centre).

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen