Lezen met rooie oogjes: Het Allergieboek

Array

Stuifmeel in de lucht, huisstofmijten die omhoog worden gewoeld bij de voorjaarsschoonmaak, katten die hun wintervacht verliezen: het is dé tijd van het jaar voor gehoest, genies en andere allergische reacties. Het Allergieboek, onder redactie van onder anderen Jan Derksen, bioloog aan de Radboud Universiteit celbioloog en ‘pollendeskundige’, beschrijft de verschillende soorten allergieen, hun symptomen en de veroorzakers ervan.

Bijna 30 procent van de Nederlanders heeft hooikoortsachtige klachten; 20 procent heeft last van een piepende ademhaling (die bij astma kan passen). Constitutioneel of atopisch eczeem  komt bij 10 tot 15 procent van de bevolking voor. Niet alleen in Nederland, ook elders komen allergische aandoeningen steeds meer voor: in de afgelopen veertig jaar is het aantal astmatici en hooikoortslijders verveelvoudigd. De belangrijkste factor daarbij is waarschijnlijk de levensstijl, waarbij met name factoren als voeding, stress en extreme hygiene een rol spelen. Na de introductie van de westerse levensstijl wordt in Oost-Europa eenzelfde toename gezien.

Het Allergieboek. Wegwijzer in leven met allergieen bevat informatie over allerlei soorten allergieen – inhalatieallergieen, maar ook allergieen voor voedsel, insecten, geneesmiddelen of stoffen zoals latex. Het boek richt zich in de eerste plaats op patienten en hun omgeving, maar kan ook een hulp zijn voor professionals in de gezondheidszorg die hun patienten uitleg willen geven over hun allergie.

Hier vindt u meer informatie, en jeukveroorzakende plaatjes.

Het allergieboek / druk 1
Derksen, J.W.M. & Smithuis, L.O.M.J.

Het Allergieboek. Wegwijzer in leven met allergieen. Onder redactie van: Jan Derksen, Roy Gerth van Wijk, L. Otto M.Smithuis. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2010. Prijs: 49,50 euro.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen