Licht is goed om de biologische klok te synchroniseren

Licht is goed om de biologische klok weer gelijk te zetten met de tijdzone, zegt hoogleraar neurofysiologie Joke Meijer van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Komend weekeinde wordt de klok een uurtje vooruit gezet. Al gaat de wekker op de gebruikelijke tijd, het lichaam is na het verzetten van de tijd nog niet klaar om op te staan. Voordat we wakker worden, maakt het bijvoorbeeld het hormoon cortisol aan. Dit hormoon bereidt ons voor op activiteit. Dit doet het lichaam terwijl wij nog slapen. Ook andere processen worden al in gang gezet aan het einde van de slaap. Hoeveel mensen niet kunnen wennen aan de tijdsverandering, is niet bekend. Vroeg opstaan en je blootstellen aan ochtendlicht is het beste en snelste medicijn, zegt ze. Mensen die maandag wat langer in bed blijven, stellen de correctie van de biologische klok alleen maar uit. Zij krijgen op dinsdag alsnog de maandagochtendkater.

In Nederland wordt de klok twee maal per jaar verzet. Over het algemeen hebben personen iets meer last van de overgang van de winter naar de zomer dan andersom; en avondmensen ondervinden meer hinder dan ochtendmensen. Dat is niet zo raar omdat in oktober de tijd een uurtje wordt teruggedraaid, waardoor de dag langer duurt. Meijer: „Onze biologische klok loopt wat trager dan 24 uur. Daarom hebben we de neiging om ’s avonds de bedtijd uit te stellen en ’s ochtends later op te staan. Veel mensen geven hier in het weekeinde aan toe. Veel mensen moeten dan op maandag ‘recetten’ met het ritme van de buitenwereld.”

Tips
Hoe kan je het lichaam voorbereiden op een uurtje minder slaap?

  • Ga op vaste tijdstippen slapen.  Zorg dat je voldoende nachtrust hebt en op vrijdag,zaterdag en zondag trek je zelfs een half uurtje eerder naar bed.
  • Doe geen middagdutje op de dag dat de klok wordt bijgesteld. Ga liever ’s avonds tijdig naar bed.
  • Neem geen slaappillen en tracht koffie, alcoholische dranken of andere slaapverstoorders, zoveel mogelijk te vermijden.
ANP
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen