Betere zorg dankzij eenheid van taal

Array

‘We moeten dezelfde taal spreken, zodat we elkaar begrijpen.’ Dat was de belangrijkste conclusie van de conferentie Eenheid van Taal, die Nictiz op 24 maart 2010 organiseerde in Nieuwegein. Het belang van een eenduidige terminologie voor elektronische informatie-uitwisseling stond tijdens de conferentie centraal.

Deze manier van communiceren is onmisbaar geworden in de zorg, bevestigden de sprekers. ‘Eenheid van taal kan de werkprocessen van zorgverleners aanzienlijk verbeteren,’ aldus dagvoorzitter Loek Leenen, chirurg bij het UMCU. Maar hoe borgen we dat artsen en verpleegkundigen patientinformatie goed begrijpen, en hoe zorgen we er voor dat ICT hen daarbij optimaal ondersteunt?

In het programma was veel aandacht voor praktijkvoorbeelden, waarin antwoorden werden gegeven op deze vragen. Zo vertelde neuroloog Cees van Donselaar van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam over de keuze voor een elektronisch ‘kerndossier’ met patientinformatie voor een aantal Rotterdamse ziekenhuizen. Deze keuze werd onder meer ingegeven door de nieuwbouw van het Maasstad Ziekenhuis, waarbij in 2011 niet meer in archiefruimte is voorzien.

Ook was er veel aandacht voor het internationale medische codestelsel SNOMED CT, dat momenteel in Nederland wordt ingevoerd. De Britse adviseur David Markwell gaf een presentatie en een workshop over CliniClue, een programma dat het mogelijk maakt de 300.000 ‘concepten’ van SNOMED CT relatief eenvoudig te doorzoeken. CliniClue is freeware en dat maakt het optimaal inzetbaar, aldus Markwell.

Tijdens de conferentie werd het rapport ‘Semantische standaard e-Lab’, over elektronische uitwisseling in de laboratoriumwereld, officieel gepresenteerd. In een levendig slotdebat schetste Johan Bruin van Nictiz het belang van de noodzakelijke aanpassingen voor eenheid van taal. ‘We kunnen de komende tijd grote stappen zetten. De feitelijke inhoud zullen de zorgverleners zelf definieren; Nictiz faciliteert graag het proces om tot die inhoud te komen.’

Er waren meer dan honderd deelnemers aan de conferentie, afkomstig uit de zorg, ICT branche en overheid. Een verslag en de presentaties zijn binnenkort te vinden op www.nictiz.nl.

Recente artikelen