Dik Hermans, CVZ: “AWBZ is failliet”

0
342

“Het AWBZ-systeem is failliet.” Dat stelt algemeen directeur Dik Hermans van het College voor Zorgverzekeringen deze week in Elsevier, dat een rondgang deed langs betrokken partijen. De onlangs vertrokken PvdA-staatssecretaris Bussemaker (VWS) stelt dat de AWBZ ‘veel te veel aanspraken heeft toegelaten, zoals boodschappen doen en huiswerkbegeleiding.’ De algemene conclusie is, volgens het interview in Elsevier, dat de AWBZ in de huidige vorm niet te handhaven is.Verschillende andere deskundigen zeggen dat een nieuw kabinet een alternatief moet formuleren voor de volksverzekering voor langdurige zorg, waarin jaarlijks 22 miljard euro omgaat.

Radicale maatregelen zouden nodig zijn om langdurige zorg op peil te houden. Zo kan een aantal instellingen die betrokken zijn bij de uitvoering van de AWBZ worden opgeheven. Gedacht wordt aan het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), het Centraal Administratiekantoor (CAK) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).