Vroegtijdige opsporing van borstkanker door DNA-analyse van tepelvocht

Karijn Suijkerbuijk onderzocht een nieuwe screeningsmethode voor borstkanker door het analyseren van methylering in tepelvocht. Methylering is een DNA-afwijking in cellen van bijvoorbeeld de borst die een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van kanker. Wij hebben aangetoond dat het afnemen van tepelvocht met een soort kolfapparaat mogelijk is bij ongeveer 90% van de vrouwen en dat het mogelijk is om hierin methyleringsafwijkingen te analyseren.

Bij het vergelijken van methyleringsafwijkingen in borsttumoren van vrouwen met een erfelijke afwijking in het borstkankergen BRCA1 met vrouwen zonder een erfelijke belasting, vonden we dat de methyleringsafwijkingen soms in andere delen van het DNA plaatsvonden, maar niet erg van elkaar verschilden. Dit geeft aan dat voor deze vrouwen analyse van deze andere delen van het DNA nodig is.

Onze eerste resultaten laten zien dat methylering in tepelvocht een borst met borstkanker onderscheidt van een gezonde borst. Verder onderzoek is nodig om de toegevoegde waarde van deze nieuwe methode aan de bestaande screening te bepalen.

22-04-2010, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Karijn Suijkerbuijk, Geneeskunde Proefschrift: Methylation Markers for early breast cancer detection Promotor 1: Prof. dr. P.J. van Diest Promotor 2: Prof. dr. E. van der Wall Copromotor 1: Dr. M. Vooijs

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen