Zondag 27 maart: Begin katterige week door zomertijd, wat doet je eraan

0
229

zomertijd-jetlagOp zondag 28 maart 2010 begint de zomertijd. Dit weekeinde gaat de klok een uur vooruit. De zomertijd begint tegenwoordig op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober (begin wintertijd).„Ongezond”, aldus hoogleraar Beersma van de Rijskuniversiteit Groningen. ’s Nachts om 02.00 uur wordt de klok een uur vooruit gezet. Door het vooruit zetten van de klok kan ‘s avonds een uur langer van het daglicht worden geprofiteerd.  De zomertijd eindigt op 24 oktober 2010 om 03.00 uur. De zomertijd wordt jaarlijks ingesteld in alle lidstaten van de Europese Unie.

Half Nederland zal zich volgende week katterig en onuitgeslapen voelen, als gevolg van de overgang van winter- naar zomertijd. Door de klok een uur vooruit te zetten voelen avondmensen zich volgens Groningse chronobioloog Domien Beersma nog helemaal niet moe op het tijdstip dat ze normaal gesproken naar bed gaan. Hun horloge geeft weliswaar bedtijd aan, maar hun biologische klok niet. Daarom blijven ze langer op, zodat ze ‘s morgens niet uitgerust zijn. En daardoor gebeuren ongelukken, zowel in het verkeer als in de omgang met anderen.Volgens de hoogleraar stapelen de wetenschappelijke bewijzen voor de ‘immense invloed van de biologische klok’ zich op. Zweeds onderzoek heeft aangetoond dat het aantal hartinfarcten in de eerste week na het verzetten van de klok duidelijk stijgt. Maar ook het immuunsysteem kan in de war raken, terwijl het bioritme eveneens van invloed lijkt te zijn op de werking van organen.

Symptomen kunnen vermoeidheid, geheugenverlies, desorientatie, gezwollen handen en voeten, hoofdpijn, spijsverteringsproblemen, draaierigheid en dergelijke zijn. Maar wat kan je daar nu aan doen. Volg deze simpele tips en je zult er minder last van hebben van de overgang naar zomertijd.  Begin een paar dagen voor het weekend van de switch je slaappatroon al aan te passen aan het schema dat je op je in de zomertijd wilt aanhouden. Door het tijdstip dat je naar bed gaat iedere dag met een kwartiertje aan te passen.

  1. Zet je horloge na 18.00 uur alvast op de zomertijd, dit kan werkelijk helpen om meer aan de nieuwe tijd te wennen!
  2. Drink geen alcohol of cafeïnehoudende dranken tijdens.
  3. Eet licht maar strategisch. Onthoud dat maaltijden met veel proteïnen je eerder wakker houden, koolhydraten je slaperig maken en je door vettig voedsel wat traag kunt worden.
  4. Sommige mensen zweren bij melatonine omdat deze bij een jetlag de slaap zou bevorderen. Melatonine is een natuurlijk hormoon wat door ons lichaam wordt geproduceerd en kan worden gekocht als een voedingssupplement.
  5. Neem maandag vrij om langzaam te acclimatiseren.