Eerste paal voor nieuwbouw MMC

Array

Uniek Vrouw Moeder Kind-centrum
Vanmiddag is de eerste paal gedraaid voor de nieuwe vleugel van Máxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven. Vier bijzondere gasten verrichtten samen met bestuursvoorzitter dr. Rob van ’t Hullenaar de officiele handeling. In het nieuwe gebouw worden vier specialismen ondergebracht: het voor Nederland unieke Vrouw Moeder Kind-centrum (gynaecologie en kindergeneeskunde), de afdeling cardiologie en ook sportgeneeskunde vindt hier op termijn onderdak.
Gootje Coppens, Shannon Brandes, Sam Schellekens en Marijn Mertens hebben samen de eerste paal gedraaid. Een bijzonder viertal. Gootje Coppens was 21 jaar geleden het allereerste kindje dat op de Neonatale Intensive Care-unit (NICU) werd opgenomen. Shannon Brandes is bij MMC geboren in de millenniumnacht en mag zich de eerste Nederlander van dit millennium noemen. Marijn Mertens assisteerde de dames. Hij is momenteel opgenomen bij het Máxima op de kinderafdeling en Sam Schellekens is een patientje dat geregeld terug moet komen voor behandeling.
Het is geen toeval dat juist dit viertal de officiele handeling verrichtte. In de nieuwbouw is tweederde van de ruimte gereserveerd voor het nieuwe Vrouw Moeder Kind-centrum waar de kinderafdeling, verloskamers en NICU in worden ondergebracht. Bestuursvoorzitter dr. Rob van ‘t Hullenaar: “Eén op de zeven Nederlanders is Brabander, maar deze provincie kent geen academisch ziekenhuis. Dit betekent voor zowel onze kindergeneeskunde als gynaecologie dat academische functies bij ons in Veldhoven zijn ondergebracht. Onze intensive care voor te vroeg geboren kinderen, de NICU, is daarvan wellicht het meest bekend.”
Krapte
De eerste ideeen om kindergeneeskunde en gynaecologie in elkaar te schuiven, zijn inmiddels tien jaar oud. Door beide specialismen te integreren, is het makkelijker om moeder en kind samen te behandelen en op één kamer te laten verblijven tenzij dit medisch gezien echt niet anders kan. In de praktijk blijkt dit vaak lastig te zijn. “Hoe lastig blijkt uit hoe weinig Nederlandse ziekenhuizen dit principe van Family Centered Care (gezinsgerichte zorg) daadwerkelijk geïmplementeerd hebben”, zegt Van ’t Hullenaar. “In het realiseren van gezinsgerichte zorg liep ook MMC tegen grenzen aan, met name in de huisvesting. Het huidige ziekenhuis in Veldhoven is door de regelgeving van toen veel te klein gebouwd. Hierdoor zijn al onze specialismen klein behuisd, zo ook de kinderafdeling, kraamafdeling en verloskamers. Deze afdelingen zijn respectievelijk gevestigd op de begane grond, eerste en tweede verdieping van ons ziekenhuis. Niet ideaal: niet voor onze patienten en ook niet voor onze medewerkers. De krapte op onze overvolle locatie in Veldhoven maakte dat het onmogelijk was om de afdelingen op het gebied van vrouw, moeder en kind fysiek bij elkaar onder te brengen. Onze beperkingen in de huisvesting van de afdelingen maakten dat we onze gezinsgerichte zorg niet nog verder konden optimaliseren. Met de start van de bouw van het nieuwe pand, kunnen we dit wel.”
De komende maanden verrijst naast de huidige locatie een uniek centrum voor gezinsgerichte zorg. Het unieke karakter zit in de combinatie van de aanwezigheid van een aantal medisch specialistische superspecialisaties (onder anderen kindercardiologie en kinderanesthesie), organisatie van zorg rondom het gezin maar vooral ook de sfeer en uitstraling van het centrum. Uitgangspunt van het centrum is dat het verblijf niet moet voelen als in een ziekenhuis, maar meer als in een huiskamerachtige sfeer die actief bijdraagt aan het beter worden.
Naast het Vrouw Moeder Kind-centrum vinden nog twee specialismen onderdak in het nieuwe pand.
Cardiologie
Met de Eerste Hart Hulp (spoedeisende hulp voor hartpatienten) is MMC al uniek in deze regio. Maar we gaan verder. In het nieuwe gebouw worden zo veel mogelijk onderdelen van de afdeling cardiologie samengebracht. Denk dan aan de hartbewaking, Eerste Hart Hulp, hartkatheterisatiekamer en de verpleegafdeling die samen worden gehuisvest. Hierdoor ontstaat een zeer gespecialiseerde, unieke afdeling.
Sportgeneeskunde
De afdeling sportgeneeskunde is de grootste van Nederland. Onder de naam SportMáx biedt het Máxima een totaalconcept op het gebied van sport. In de nieuwbouw is een vleugel gereserveerd voor de begeleiding van (top)sporters en de behandeling van sportblessures. Cardiologie en sportgeneeskunde zijn twee specialismen met een heleboel raakvlakken. Zo heeft MMC twee sportcardiologen in huis. Cardiologische patienten revalideren bijvoorbeeld in een speciaal programma dat begeleid wordt door een sportarts. De sportartsen maken gebruik van de faciliteiten die de afdeling cardiologie te bieden heeft voor bijvoorbeeld sporttesten en -keuringen. Samenbrengen in één gebouw is dan een voor de hand liggende keuze.
Oplevering
Medio 2011 wordt het eerste gedeelte van de nieuwbouw opgeleverd. Begin 2012 wordt fase twee opgeleverd en is het pand klaar.

Bron: MMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen